09 september 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op vrijdag 9 september 2011.

Het nieuwe parlementaire jaar is weer begonnen. De Tweede Kamer is in het reces nog een keer bijeengeroepen om te debatteren over het pakket aan steunmaatregelen voor Griekenland. De Partij voor de Dieren is tegen dit steunpakket. Klik hier en hier voor de twee debatbijdragen.

In het reces heb ik een werkstage speciaal voor fractievoorzitters gedaan bij het TV programma EenVandaag. Ik mocht een eigen item maken over megastallen. Vorige week is dit uitgezonden, klik hier voor het resultaat.

Ook leuk: een mooie special over vlees van het TV programma Melk en Honing waar ik aan mee mocht werken: klik hier voor de uitzending van afgelopen woensdag.

In de eerste week van het parlementaire jaar hebben Esther en ik alweer vijf debatten over dieren, natuur en milieu kunnen voeren. Alle bijdragen en door ons gestelde Kamervragen vind je altijd terug op onze website onder het tabblad Tweede Kamer.

Afgelopen dinsdag heb ik mondelinge vragen kunnen stellen aan minister Schippers van Volksgezondheid over onmiddellijke maatregelen om het preventief antibioticagebruik in de bio-industrie te verbieden. Maandag werd in een uitzending van het TVprogramma Radar opnieuw duidelijk hoe groot het probleem is. Het preventief toedienen van antibiotica aan gezonde dieren veroorzaakt resistente bacteriën, wat een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De kleinste infecties kunnen dodelijk zijn wanneer iemand besmet is met resistente bacteriën, omdat antibiotica niet aanslaan.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Donderdag hebben we een debat gehouden over de overdreven lange overgangstermijn voor veehouders die leghennen in een verrijkte kooi houden. Dankzij mijn motie eind 2006 wordt de verrijkte kooi (een vermomd legbatterijsysteem) verboden. Er wordt nu gesteggeld over de overgangstermijn voor de kippenhouders om de kooien af te schrijven. Die zijn feitelijk in 2017 afgeschreven en daarom hadden we in 2008 ook een motie ingediend om de overgangstermijn te laten gelden tot 2017. Dat was een doorn in het oog van ondermeer het CDA en zij heeft toen - met hulp van de PVV (die net als het CDA en de VVD ook al tegen mijn motie voor een verbod had gestemd) en notabene de ChristenUnie - de termijn opgerekt naar 2021 om zo elk zitstolkje en plastic grasmatje af te kunnen laten schrijven (kost een paar euro). De extra lange overgangstermijn gaat ten koste van nog eens 15 miljoen kippen. Klik hier voor het debat.

Heb de afgelopen dagen veel felicitaties mogen ontvangen vanwege mijn zwangerschap. Hartelijk dank daarvoor!

Vrolijk weekend!