Pensioenfonds PME maakt excessieve kosten voor beleggingen: 450 miljoen. Kamervragen

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op maandag 22 augustus 2011.

De uitspraak van de rechtszaak van pensioenfonds PME tegen De Nederlandsche Bank is openbaar geworden. Duidelijk is dat DNB mocht ingrijpen.

Maar er staat toch iets heel opvallends en verontrustends in de uitspraak: PME betaalde samen met een ander fonds 450 miljoen beleggingskosten. DNB noemt het excessief en dat staat ook in de uitspraak.

WIj pleiten al jaren voor openheid over de beleggingskosten. En die moet niet uit gerechtelijke uitspraken komen. Maar gewoon beschikbaar zijn voor deelnemers. Pensioenfondsen werken daaraan, maar wij willen nu wel snel een resultaat zien.

Vandaar deze schriftelijke vragen:

Vragen van de leden Omtzigt (CDA), Dezentjé (VVD), Vermeij (PvdA), Ulenbelt (SP), Klaver (Groenlinks), Koolmees (D66), Schouten(ChristenUnie) en Dijkgraaf (SGP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over een exorbitante fee van €450 miljoen betaald door een pensioenfonds uit pensioengelden.

  • Heeft u kennis genomen van de volgende passage in de uitspraak van het kort geding van pensioenfondsen PME tegen de Nederlandse bank: “Zo blijkt dat PME samen met een ander pensioenfonds € 450 miljoen aan kosten van vermogensbeheer aan Mn Services heeft voldaan, een bedrag dat DNB als exorbitant hoog aanmerkt, dat sterk afwijkt van de basisfee van ongeveer € 12 miljoen en dat grotendeels niet kan worden verantwoord door Mn Services.” (bron: LJN: BR4189, Rechtbank Rotterdam , AWB 10/4037 BC-T2)
  • Welk oordeel heeft u over twee pensioenfondsen die zo’n bedrag uitgeven aan vermogensbeheer (dat overigens gezien de rest van de uitspraak als totaal weggegooid geld beschouwd moet worden: er moest immers extra worden afgeschreven op de portefeuille)?
  • Welke middelen hebben actieven en gepensioneerden van het pensioenfonds PME, wanneer zij dit lezen en zich realiseren dat dit hun pensioengeld is?
  • Herinnert u zich dat u op 20 April 2011 aan de Kamer schreef: “Ik ben er voorstander van dat fondsen over deze kosten rapporteren, bijvoorbeeld in het jaarverslag, op hun website etc.”
  • Herinnert u zich dat bij herhaling nagenoeg alle leden van de Tweede Kamer aangedrongen hebben op grotere kostentransparantie?
  • Bent u bereid om op korte termijn aan de pensioenfederatie te vragen hoe ver zij is met standaard rapporteren over de kosten, zoals toegezegd in april/mei van dit jaar, de stand van zaken terug te rapporteren aan de Kamer en aan te geven of zij in uw ogen voldoende actie ondernemen?