Vragen over het EPD: zijn zowel het landelijke als alle regionale EPDs illegaal?

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op vrijdag 19 augustus 2011.

Vlak voor het zommerreces heb ik een interpellatiedebat gehad met minister Schippers over het Landelijk Electronisch PatientenDossier (EPD). daar beloofde zij dat de zienswijze van het College Bescherming Persoonsgegevens op de nieuwe EPD plannen openbaar zou worden.

Die is vorige week verschenen en is heel technisch. Echter de antwoorden zijn heel helder: Een vereniging van zorgaanbieders voor zorginformatie-uitwissiling mag niet zomaar gegevens uitwisselen zonder voorafgaande toestemming. Dat is illegaal. Dat heeft forse gevolgen voor een eventuele doorstart.

Maar het gaat nog één stap verder: regionale dossiers, die zorgen voor uitwisseling tussen huisartsen en huisartsenpost, tussen huisarts en apotheek en tussen huisarts en ziekenhuis zijn ook heel vaak zo vorm gegeven. de zienswijze van het college beschermingspersoonsgegevens lijkt dus te zeggen dat ook die gegevens helemaal niet mag volgens de wet.

Daarom wil ik zo snel mogelijk opheldering van minister Schippers en een analyse over deze lokale gegevensuitwisseling. Die vindt iedereen wenselijk (wel met privacy-eisen en beveiligingseisen), maar die kan natuurlijk niet op deze wijze plaatsvinden:

Vragen van het lid Omtzigt aan de minister van VWS over het college bescherming persoonsgegevens en patiëntendossiers

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van de zienswijze van de “Zienswijze CBP over doorstartmodel voor landelijke uitwisseling medische gegeven 9 augustus 2011”, waarin het CBP helder stelt dat een vereniging van zorgaanbieders slechts patiëntgegevens mag uitwisselen na uitdrukkelijke toestemming van de patiënt? (vraag 1 en 2)?
  • 2. 
    Klopt het dat het CBP met haar antwoord op vraag 3 ook verbiedt dat een lokale “Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorginformatieuitwisseling”, die informatie uitwisselt, al is het alleen maar voor waarneming en vervanging, dit alleen mag doen als er expliciete toestemming van de patiënt bestaat?
  • 3. 
    Betekent het antwoord op vraag 3 dat (bijna) alle lokale patiëntendossiers en medicatiedossiers illegaal zijn op dit moment? Zo nee, wat is hun wettelijke grondslag?
  • 4. 
    Is het legaal met deze zienswijze van het CBP om op de door NICTIZ voorgestelde wijze de landelijke uitwisseling van patiëntengegevens te regelen?
  • 5. 
    Wat voor een soort gegevensuitwisseling bent u van plan wettelijk toe te staan
  • 6. 
    Heeft u opgetreden of bent u van plan op te treden tegen gegevensuitwisseling, die wettelijk niet is toegestaan? Zo ja, op welke wijze en op welke termijn?
  • 7. 
    Bent u bereid om in de brief die u aan de Kamer zult sturen over de (on)mogelijkheden van een doorstart van het landelijk dossier ook expliciet een hoofdstuk op te nemen over de huidige regionale dossiers en uitwisseling, de juridische status daarvan en de wijze waarop gegevensuitwisseling wel mogelijk en veilig kan gebeuren? En kunt u daarbij aangeven welke wijzigingen in wet-en regelgeving daarvoor noodzakelijk zijn?
  • 8. 
    Kunt u deze vragen voor het eind van het zomerreces beantwoorden?