Nijmeegse onderzoekers: regen of zon is slechts beperkt van invloed op opkomst verkiezingen
DEN HAAG (PDC) - Het weer is weliswaar van invloed op de opkomst bij verkiezingen, maar die invloed is niet zo groot als soms wordt verondersteld. Goed of slecht weer maakt dat de opkomst bij verkiezingen slechts één tot twee procent verschilt. Dit is de centrale conclusie van onderzoek dat drie Nijmeegse sociologen van de Radboud Universiteit1 hebben uitgevoerd naar de relatie tussen het weer en de kiezersopkomst. Zij onderzochten de weersomstandigheden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen die gehouden werden tussen 1971 en 2010.
De onderzoekers keken naar de weersomstandigheden van zo'n 400 gemeenten in relatie tot zo'n 200 regenstations en rond de 25 weerstations. Ze onderzochten de invloed van neerslag in mm, temperatuur in °C, zonneschijn in percentages van het maximum en daglengte in minuten. Het onderzoek is verschenen in de International Journal of Biometeorology.
De onderzoekers stelden vast dat bij een stijging van de temperatuur met tien graden Celsius de opkomst zal stijgen met ruim een procent. Op een volledig zonnige dag is de opkomst anderhalf procent hoger dan op een volledig bewolkte dag. De regenstations lieten zien dat de opkomst een procent lager zal zijn per 2,5 centimeter neerslag. En anderhalf uur extra daglicht (door verschil in zomer en winter) staat gelijk aan een procent hogere opkomst.
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
- 1.In 1923 werd de Radboud Universiteit Nijmegen opgericht als Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2004 veranderde de universiteit haar naam in Radboud Universiteit Nijmegen om de samenwerking met het Radboud Universitair Medisch Centrum te benadrukken. Inmiddels biedt de RU bijna veertig bacheloropleidingen en 76 masteropleidingen aan. Deze zijn verdeeld over acht faculteiten. De universiteit telt zo'n 20.000 studenten en vijfduizend medewerkers, waarvan zo'n drieduizend personen wetenschappelijk personeel.