Last Act: Safety Spots

Met dank overgenomen van B.Ch. (Bart) de Liefde i, gepubliceerd op dinsdag 11 januari 2011.

Na drie maanden in de Kamer begin ik mijn draai al te vinden. Toch word ik af en toe nog herinnerd aan de tijd dat ik gemeenteraadslid was in Den Haag. Zo kwamen eind december mijn laatste schriftelijke vragen, gesteld in de gemeenteraad, beantwoord en ondertekend bij mij terug. Een kleine overwinning en mooie afsluiting in één.

De schriftelijke vragen had ik ingediend op 25 oktober 2010, een dag voor mijn beëdiging als Tweede Kamerlid. Het betrof de zogenaamde Safety Spots rondom pinautomaten. Ter informatie, Safety Spots zijn de gele halve cirkels op de grond rond een pinautomaat die aangeven dat daar de ‘pinner’ staat en dat de eerstvolgende daarbuiten moet wachten. Natuurlijk laat de toegewijde zakkenroller zich niet uit het veld slaan door een cirkel op de grond. Maar gebleken is dat het de sociale controle en privacy vergroot, waardoor naar verwachting het zakkenrollen afneemt. Bovendien kunnen omstanders niet meekijken terwijl je pint, wat een veilig gevoel geeft. Daarnaast werkt de gemeente samen met reclassering om de spots schoon en zichtbaar te houden. Kortom, een simpel, maar zeer effectief middel tegen zakkenrollerij. Mijn vragen pleitten dan ook voor uitbreiding van de Safety Spots naar andere plekken in de stad.

Uit de antwoorden op mijn vragen valt af te leiden dat het college van wethouders en burgemeesters met mij van mening is dat dit initiatief gesteund en uitgebreid moet worden. Tot nu toe was slechts sprake van een pilot in stadsdeel Loosduinen en een evaluatie moet nog plaatsvinden. Als deze positief blijkt, zal het project uitgebreid worden naar andere stadsdelen. Allemaal positieve geluiden. Ik hoop dat mijn gewaardeerde collega’s in de Gemeenteraad zich ook sterk zullen maken voor dit initiatief en een evaluatie binnenkort tegemoet kunnen zien. Voor nu kan ik alleen maar tevreden zijn met de laatste berichten uit de Gemeenteraad en genieten van het kerstreces. Ik wens iedereen een hele fijne Kerst en een heel goed Nieuwjaar!