Week 27 - Hoofdinhoud
Zondag 3 juli mijn radioprogramma bij SlingelandFM. Daarna thuis allerlei dingen gedaan, zoals in de tuin grasmaaien.
Maandag is eerst een makelaarskantoormorgen, dan kledingspulletjes gepakt en naar vliegveld Dusseldorf gereden. Auto moet in dure langparkeergarage. Ik kan het met internetkaartje zelf inchecken want ik heb alleen handbagage bij mij. Moet wel terug: liquids in toilettas moeten in een zakje: nut daarvan is dat ze dan kunnen zien dat het niet meer dan toegestane hoeveelheid is, maar wat veiligheidseffect is?..... In Stuttgart met taxi naar hotel waar collega's al hapje en drankje genieten op terras. Sluit me aan en we praten bij.
Dinsdagmorgen staan drie Mercedessen uit de 500 klasse voor als taxi's en dan naar de topman van Energiebedrijf Baden Württemberg (Duitse NUON), dat door veel fusies een fors bedrijf is geworden. De president van de Raad van Bestuur, Hans Peter Villis blijkt kritisch over het besluit te stoppen met kernenergie, maar hij gaat er wel voor en zal alles doen om de energiepolitiek zonder kernenergie een succes te maken. Ziet wel mogelijk energietekort op korte termijn en energietransport probleem, ook op langere termijn. Dan een overleg en businesslunch met de Industrie- und Handelskammer in Stuttgart, op prachtige locatie met wijngaard met zicht op binnenstad en station waar Stuttgart21 moet werden uitgevoerd. Het ondergrondse station met versneld openbaarvervoer. Ook hier veel aandacht voor kernenergiebesluit en daarnaast voor de snelle opleving van de economie. Bij het Fraunenhofer instituut maken we kennis met de wijze waarop wetenschap, innovatie en industrie samenwerken. Vanuit kleine innovatietechnieken kunnen mensen met begeleiding een eigen bedrijf beginnen en daarmee de basis leggen voor grotere ontwikkelingen. Dan een bezoek aan de Merz Akademie, waar we de nieuwste ontwikkelingen op gebied van media en techniek zien. Particuliere Fach-hochschule. Ook snijvlak tussen werkelijkheid en fictie beleeft qua film en internet. Daarna een hapje eten. Als we terug zijn in hotel is iedereen behoorlijk op.
Woensdag voor tweede keer een English Breakfast in Duitsland. Dan naar Philips, dat hier als een Duits bedrijf wordt beleefd. We zien de nieuwste technieken op medisch gebied, waarin Philips voorloper is. Ze leveren alles in ziekenhuis en ik opper dat we niet ver meer weg zijn van moment dat ik met chipje in mijn lijf rondloop dat aan ziekenhuis doorgeeft dat mijn combinatie van data (hartslag, bloeddruk, temperatuur etc.) aangeeft waar ik ben en/of dat ik voor opname in aantocht ben. Medisch patiënten dossier in chipje of plastic kaart zelf bewaren lijkt goede optie. Door een nieuwe techniek, waar concurrent GE niet in meeging heeft Philips voorsprong in omzet en winst. Maar ontwikkelingen gaan verder.
Bij de Baden-Wüttembegese Bank hebben we een lunchgesprek met de Vorstandsvorsitzender Joachim Schielke, waaruit blijkt dat er zorg is over de euro, maar ook over de schuldenpositie in Amerika. De opleving is goed maar kan bij slecht nieuws ook snel weer kantelen. BWB heeft een spaarbank gered, maar dat kostte meer dan gedacht. Vervolgens langs bij president van de Verwaltung, een ambtelijke organisatie die politiek besluiten uitvoert. Uitgebreid praten we over Stuttgart 21, een openbaar vervoerproject dat alle besluiten en bezwarenrondes heeft doorstaan, maar waartegen door bijzondere combinatie van actievoerders en middenstand een maatschappelijk verzet is georganiseerd (elke maandag duizenden mensen), terwijl ook de meerderheid van de bevolking voor is. Maar nu doorzetten is toch nog lastig blijkt. Wat is dan een democratisch besluit nog waard???
Met onze begeleiders gaan we dan naar de zaak van de honorair consul: warenhuis Breuninger. Rondgekeken in luxe warenhuis met paskamers waar je tevoren alles kan laten klaarleggen, waar gekochte spullen worden thuisbezorgd etc. Luxe, luxe en dat in deze tijd. Gaat blijkbaar goed.
Treinreis naar München en na inchecken een borrel met hele gezelschap en gesprekken en analyses van Nederlandse politieke situatie. Leuk en interessant.
Onze delegatie-leider, Frans Timmermans, moet dan een half dagje er tussen uit voor een overleg in Brussel. Vliegt even heen en weer om te overleggen met eurocommissaris Ashton. Donderdag gaan wij naar de Landtag en hebben daar een ontbijtbijeenkomst met o.a. Erwin Huber, waar we over de Europese landbouwpolitiek spreken en de Beijerse wensen daarbij, ze houden nogal vast aan kleinschaligheid en gezinsbedrijf, in verband met landschap zeggen ze. Dan gesprek met economische woordvoerders over industriepolitiek. We lopen door centrum van Munchen naar Industrie- und Handelskammer Baijern.
"Mia san mia" blijkt hier een vaste uitdrukking. Zij zijn trots op zichzelf en doen het op eigen manier: degelijk en voortvarend. We horen ook het een en ander over de geschiedenis van de streek. Veel bedrijven hebben ondanks verliezen personeel kunnen aanhouden en daarmee de basis gelegd voor snel economisch herstel. Deeltijd WW etc. heeft geholpen.
Dan bezoek aan Gründer-zentrum Biotechnologie, waar we zien hoe heel kleine bedrijven in een bedrijfsverzamelgebouw werken met nabijheid van universiteit. Heel zakelijke aanpak, waarbij we ook een voorbeeldbedrijf zien dat zich bezighoudt met proteïne delen. 's Avonds gaan we dan naar de woning van onze consul generaal, Rob Zaagman en zijn vrouw Monique, met prachtig uitzicht op München, waar we met vier Nederlandse ondernemers in Duitsland praten terwijl we genieten van een heerlijk diner.
Vrijdag morgen bezoek aan Siemens, met kijkje in fabriek waar de treinstellen worden gemaakt. Indrukwekkend hoe schoon en georganiseerd hier gewerkt wordt. Deels niet te zien omdat dat "geheim" is. Er wordt veel gekopieerd in industrie, zeggen ze. Fotograferen ook niet toegestaan. Dan gaan we naar een boerenbedrijf met "drei Standbeine": een melkveebedrijf dat ook doet aan bosbouw en catering (en beetje bed and breakfast). Echt familiebedrijf, dat in bezit is sinds 1280....... Men doet hier heel veel om door te gaan als ondernemer. Lunch genoten met typische Duitse onderdelen.
Dan naar een boerenbedrijf dat ook in zonne- en biogasenergie doet. Dat komt hier erg veel voor door de enorme subsidies en prijsgaranties voor stroom.
Tot slot gaan we naar de Tegernsee om daar te spreken met de directeur van de plaatselijke VVV van de gemeentes rond de Tegernsee. Goede samenwerking om de streek een moderner imago te geven. We komen later op de avond weer terug in hotel, na reis van circa 1,5 uur. Forse afstanden hier.
Zaterdag dan vroeg op omdat om 7.00 uur de taxi voorstaat. Naar vliegveld en naar Dusseldorf terug. Loopt prima, zodat ik zaterdag middag nog weer op kantoor Houvast ben en dan thuis op de bank.
Het is reces, maar dat is nog geen vakantie, wel leuke tijd met veel indrukken. Nu afwachten of we nog worden opgetrommeld voor besluit over Griekenland. Het gaat nog wel een beetje spannen zo horen we. Hopelijk blijft alles rustig en kunnen we andere zaken doen.
Niet vergaderen is niet per se vakantie, maar wel tijd voor andere (politieke) zaken.
Johan Houwers