Verslag uit Griekenland dag drie: Europese fondsen voor Lake Koroneia geblokkeerd - Hoofdinhoud
Europa zet natuurgelden stop, ook voor Lake Koroneia. Dit uitgestrekte meer (4500 hectare) ligt een uur rijden van Thessaloniki en bevindt zich in een vlakte omgeven door laaggebergte en valt onder de bescherming van Natura 2000. Prima toch; zeker ook omdat het meer een eldorado is voor vogels in de overgang tussen nat en droog land. Maar de werkelijkheid is toch heel anders. De Grieken hebben er een puinhoop van gemaakt. In de vorige eeuw heeft de industrie het meer vervuild; de laatste jaren zijn veel van de bedrijven vertrokken. De productie is verhuisd naar de lage lonen landen. De dorpen lozen anno 2011 nog steeds ongezuiverd afvalwater op het meer. Al in 2004 zijn er 1000 pelikanen vergiftigd en ook van de visstand is weinig over.
Hoe is dit mogelijk in 2011 in Europa? De regering in Athene beloofde van alles en nog wat maar zorgde niet voor samenhang in de uitvoering. Europa stelt Griekenland in gebreke en sleept hen voor het Europees Hof. Vandaag hebben de vertegenwoordigers van de regio en natuurbeschermingsorganisaties bij de delegatie hun beklag gedaan. Wij hebben aangegeven dat de Europese gelden (20 miljoen Euro) geblokkeerd moeten blijven. Ik heb dit standpunt ook hier op de regionale TV verwoordt.
Griekenland valt onder dezelfde wetten als Nederland; de waterrichtlijn en Natura 2000 zijn ook hier van toepassing net zoals in het ontpolderingsdebat in Zeeland alwaar Natura 2000 natuurcompensatie oplegt. Hier lijkt de werkelijkheid heel anders. In soortgelijke natuurgebieden heeft men bijvoorbeeld in Spanje uitstekende resultaten bereikt maar dan moeten de ministeries van Economie, Landbouw en Natuur elkaar niet tegenwerken zoals hier is gebeurd. Lake Koroneia is een schandvlek in de Europese Unie.
Lambert van Nistelrooij, delegatieleider Regionale Ontwikkeling vanuit, Griekenland