Geneet van ’t laeve, maar hoe?

Met dank overgenomen van C.A. (Kees) de Lange i, gepubliceerd op zondag 20 februari 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: 50PLUS

Kees de Lange

Limburg is in Nederland een unieke provincie, waar het goed toeven is. Liederen in de eigen taal bezingen al het goede dat Limburg te bieden heeft, en vaak straalt de levensblijheid er van af:

Geneet van ‘t laeve zolang este kins.

Maak sjpas en plezeer, du laefs toch mèr ins.

Want straks, es ‘t te laat is, dan hubste sjpiet dervan.

Geneet dus van ‘t laeve zolang es ‘t nog kan.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: 50PLUS

Albert Leppers

Helaas, de tijd staat niet stil, en Limburg verandert snel, sneller dan de meesten van ons lief is. Limburg krimpt, jongeren verlaten Limburg, ouderen blijven achter met een infrastructuur die langzaam maar zeker verloedert, en met een pensioen dat al jaren de geldontwaarding niet meer bijhoudt. De financieel-economische positie van met name ouderen wordt ieder jaar problematischer. Wat te doen?

In Limburg is een drietal ouderenbonden actief, ANBO, Unie KBO, en PCOB. Het is een wonder dat deze bonden nog samen optrekken, want een aantal jaren geleden heeft de ANBO er voor gekozen de eerdere solidariteit te doorbreken en zich met huid en haar uit te leveren aan de FNV. Van een onafhankelijke ANBO is dus al jaren geen sprake meer. De FNV dicteert. De beide andere bonden zijn sterk geworteld in de CDA traditie, een traditie die in het Limburgse aan de nodige erosie onderhevig is.

De ouderenbonden hebben een goede traditie als het gaat om het bevorderen van sociale activiteiten van ouderen. Dat is niet onbelangrijk, maar ouderenbeleid is tegenwoordig veel meer dan het organiseren van sociale activiteiten alleen. Want als het gaat om belangenbehartiging op financieel-economisch gebied hebben de ouderenbonden het nogal laten afweten. Hoewel via de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) vertegenwoordigd in de Sociaal Economische Raad (SER), heeft men zich jaren lang wezenloos aan het lijntje laten houden als het gaat om zeggenschap van ouderen over hun eigen pensioen, hun uitgestelde loon. De ANBO is zelfs zo ver gegaan om van deze eis volledig afstand te nemen door de dictaten van de FNV onverkort over te nemen. En de FNV heeft helemaal niets met medezeggenschap van niet-FNV leden, of het nu om ouderen of jongeren gaat.

Zelfs de ouderenbonden Unie KBO en PCOB zullen, in tegenstelling tot de ANBO, niet ontkennen dat er met de AOW, de aanvullende pensioenen en de koopkracht van ouderen wel degelijk iets aan de hand is. De feiten zijn duidelijk: de koopkracht van ouderen is in de laatste paar jaar met zo’n 10% achteruit gegaan en de vooruitzichten voor de komende jaren zijn somber. Dat is het gevolg van het jarenlang niet compenseren van het aanvullend pensioen voor inflatie, de razendsnel stijgende zorgkosten, en de verhoging van provinciale en gemeentelijke belastingen. En laten dat nou net de onderwerpen zijn waar de ouderenpartij 50PLUS voor op de bres gaat, waarover 50PLUS expertise in huis heeft waaraan de ouderenbonden niet bij benadering kunnen tippen?

Dat de ouderenbonden dan ook in een persbericht laten weten dat 50PLUS niet goed voor ouderen zou zijn, is de gotspe van het jaar. De ouderenbonden maken een zeer onvolledig lijstje van wat zij onder ouderenbeleid verstaan. Curieus dat zij als politieke slippendragers van CDA en PvdA uitkomen op een score die deze partijen in een prachtig daglicht stelt, en 50PLUS wel erg weinig waardering geeft. Jammer dat de voornaamste problemen waar ouderen mee kampen, namelijk de afnemende koopkracht en hun belabberde positie op de arbeidsmarkt, beiden speerpunten voor 50PLUS, bij de ouderenbonden zelfs niet aan de orde komen.

De conclusie moet helaas luiden dat de ouderenbonden de grootste problemen waar ouderen tegenwoordig mee kampen totaal veronachtzamen. De tijd is echt voorbij dat ouderenbeleid synoniem is met het organiseren van bingoavonden. Het is onbegrijpelijk dat ouderenbonden wel de jaarlijkse contributie met bijna 10% verhogen en dus onbeschaamd meegaan in het als citroenen uitknijpen van ouderen, maar tegelijkertijd het desastreuze inkomensbeleid ten aanzien van ouderen onvoldoende bestrijden. 50PLUS is van mening dat de leus ‘Geneet van ’t laeve’ in de toekomst voor Limburgse ouderen uitsluitend haalbaar zal blijven als we keihard voor hun financieel-economische belangen in de slag gaan. Zoals 50PLUS dat doet.

Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange, vice-voorzitter 50PLUS

Dr. Albert C.A. Leppers, Lijsttrekker 50PLUS in LIMBURG