50PLUS waarschuwt voor kille sanering sociale wetgeving

Met dank overgenomen van C.A. (Kees) de Lange i, gepubliceerd op woensdag 23 februari 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: 50PLUS

Kees de Lange

Minister Henk Kamp (VVD) wil dat de sociale wetgeving op de schop gaat. Ziektewet, Werkloosheidswet, Arbeidsongeschiktheidswet en Nabestaandenwet acht hij op het huidige niveau onbetaalbaar. 50PLUS waarschuwt voor het gevaar van kille sanering waarbij de zwakste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.

Kamp stelde zaterdag in een interview met de Volkskrant dat door de vergrijzing het sociale stelsel onbetaalbaar wordt. Er zijn in de naaste toekomst meer ouderen en minder werkenden die de sociale lasten moeten ophoesten, zegt de liberale minister. Om die reden wil hij ook de pensioengerechtigde leeftijd verhogen.

50PLUS vindt die redenering kort door de bocht en onacceptabel. Kamp is niet alleen minister voor Sociale Zaken maar ook van Werkgelegenheid. De minister zou na moeten gaan hoe de werkloosheid kan dalen, zodat hij onnodige uitgaven aan uitkeringen bespaart.

Mensen die werken hebben geen werkloosheidsuitkering nodig. Relatief veel jongeren kiezen nu al voor een opleiding in de gezondheidszorg. Dat betekent dat goed regeringsbeleid er voor kan zorgen dat jongeren de komende jaren in de gezondheidszorg kunnen werken in plaats van een uitkering ontvangen.

De minister maakt zich zorgen om het verkeerde probleem. Als hij jongeren perspectief op werk biedt en daarmee op uitkeringen bespaart, kan ook in de toekomst voldoende zorg aan ouderen geboden worden.

Minister Kamp zegt in het interview in de Volkskrant dat hij de politiek in is gegaan om armoede op te lossen en mensenrechten te respecteren.

Ouderen en werklozen gaan daar weinig van merken, vreest 50PLUS. Nu al leven veel ouderen op een bestaansminimum. Dit is de generatie die in de naoorlogse jaren en daarna hard gewerkt heeft om Nederland op te bouwen. 50PLUS ziet met lede ogen hoe deze regering van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV de lasten op de zwakste schouders wil afwentelen. Deze regering presenteert de rekening van wanbeleid door pensioenfondsen en banken voor een groot deel aan ouderen. Terwijl ouderen de afgelopen jaren al onevenredig hard in hun koopkracht getroffen zijn door bezuinigingen.

Uit niets blijkt dat de minister vindt dat degenen die voor wanbeleid bij banken en pensioenfondsen verantwoordelijk zijn daar ook verantwoordelijk voor gehouden mogen worden. Waarom stelt de minister niet voor om door de overheid gesteunde banken een solidariteitsheffing op te leggen als het hen weer beter gaat?

Kamp wil ook het ontslagrecht herzien: werkgevers zouden zelf mogen bepalen wie zij ontslaan. Hoelang iemand bij een bedrijf gewerkt heeft, zou geen rol meer mogen spelen. ‘Laat de markt zijn werk doen’, zegt Kamp.

Werknemers rechten ontnemen brengt de samenleving op het hellend vlak. Door dergelijk beleid dreigen Amerikaanse toestanden waarbij werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld en een deel van de bevolking in de maatschappelijke marge wordt gedreven.

Kamp weet weliswaar dat het huidige regeer- en gedoogakkoord het ontslagrecht ongemoeid laat, maar hij gooit toch maar een balletje op. Dat maakt duidelijk dat het minder draagkrachtige deel van Nederland niets goeds van deze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te verwachten heeft.

VVD-minister Kamp zegt dat hij ingrijpen en sturen door de overheid slecht vindt voor de marktwerking en daarmee de economie. Het is een visie waar hij geen last van had toen de banken door wanbeleid met 30 miljard euro gesteund werden door de overheid.

De minister zou er volgens 50PLUS beter aan doen de koopkracht voor de minst draagkrachtigen te stimuleren en daarmee een impuls aan de bestedingen en de economie te geven. Dat kan bijvoorbeeld door de vakantietoeslag voor AOW’ers van 5,5 naar 8 procent te brengen, zodat zij een zelfde percentage als werkenden krijgen.

In het interview in de Volkskrant zegt minister Kamp dat hij conservatief is. Vernieuwingspartij 50PLUS is dat met de minister eens. Als hij geconfronteerd wordt met sociaal-economische problemen is zijn Pavlov-reactie: bezuinigen en de lasten op de zwakste schouders afwentelen. Dat helpt het land van de regen in de drup.

50PLUS staat juist voor een vooruitstrevend beleid waarbij creatief wordt nagedacht hoe mensen van een uitkering aan een baan geholpen worden, ouderen door onder meer gratis openbaar vervoer aan de samenleving kunnen deelnemen en lasten en lusten in Nederland eerlijk verdeeld worden.

Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange

Vice-voorzitter 50PLUS

Lijsttrekker 50PLUS in Noord-Holland

Kandidaat Eerste Kamer