Gesprekje over pensioenen

Met dank overgenomen van C.A. (Kees) de Lange i, gepubliceerd op dinsdag 5 april 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: 50PLUS

Kees de Lange

Het ‘gesprek’ over pensioenen door een Tweede Kamer commissie onder voorzitterschap van Pieter Omtzigt (CDA) georganiseerd naar aanleiding van de recente Zembla uitzending mocht geen ‘hoorzitting’ heten. Het gesprek werd geacht te gaan over beleggingsbeleid bij de pensioenfondsen. Daartoe waren naast Frits Bosch die in Zembla zeer verontrustende cijfers presenteerde ook Jean Frijns (voormalig ABP), Guus Boender en Martijn Vos van Ortec, David Blitz en Laurens Swinkels van Robeco (waar Roderick Munster, voormalig hoofd beleggingen ABP nu de scepter zwaait), Else Bos van PGGM, Rein van Dam, oud-directeur toezicht Pensioenen Verzekeringskamer (PVK) en Joanne Kellermann (DNB) uitgenodigd. Het betrof dus naast de toezichthouders vooral mensen die zelf grote financiële belangen hebben in de pensioenwereld en die niet gebaat zijn bij fundamentele kritiek op het systeem. Het werd de toehoorders dan ook tot vervelens toe voorgehouden dat Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld zou hebben. Uiteraard werden de cijfers van Bosch afgeserveerd, maar geen van de aanwezigen bleek in staat met harde cijfers te komen die dan wel op een solide basis berusten. En daar moet de verplichte deelnemer in de pensioenfondsen dan kennelijk maar genoegen mee nemen. Curieus was voorts dat in de bijdragen van de voormalige en huidige toezichthouder mist verspreid werd over de eigendomsrechten van de pensioengelden. Zo vond Van Dam het te rechtvaardigen dat de overheid in de jaren ’90 zo’n 30 miljard uit pensioenfonds ABP had aangewend voor heel andere doeleinden dan pensioenen van de deelnemers. En gepensioneerden maar denken dat het om hun uitgestelde loon gaat…

Opvallend was overigens dat niemand namens de verplichte deelnemers en slachtoffers van het pensioenbeleid was uitgenodigd om het woord te voeren. Dit maakte het gesprek tot een merkwaardige rituele dans die kennelijk voornamelijk bedoeld was om de conclusies van Zembla in een ongunstig daglicht te stellen. Het beeld dat bleef hangen was echter dat van direct belanghebbenden die wel met suggestieve verhalen, maar niet met onderbouwde cijfers kwamen. Goed economisch en transparant risicomanagement in de pensioenwereld blijkt helaas een zeldzaam artikel.

Het vertrouwen van de gemiddelde Nederlander in zijn pensioenfonds is op een historisch dieptepunt beland. Dat een ‘gesprek’ als dat van 31 maart zou bijdragen tot een herstel van dit verspeelde vertrouwen mag een illusie heten. Voor met name gepensioneerden wordt het tijd de stormbal te hijsen. Hun sterk geslonken koopkracht is met dit soort inhoudsloos gebabbel niet gebaat.

Prof. Dr. C.A. de Lange

Vicevoorzitter en pensioenwoordvoerder 50PLUS