Steun voor slachtoffers
“Slachtoffers krijgen een sterkere positie” staat er in het Regeerakkoord en die belofte wordt ingelost. Op meerdere fronten krijgt het slachtoffer een steviger plek in wet- en regelgeving.
Zo loopt iemand die zich verweert tegen een overvaller of inbreker, sinds 1 januari dit jaar in principe niet meer het risico zelf als dader gearresteerd te worden. In zo’n geval verdien je eerder een pluim dan een politiecel.
Verder wordt het binnenkort voor slachtoffers gemakkelijker om hun schade vergoed te krijgen. Nu vissen ze nog geregeld achter het net, omdat daders geld en goederen elders onzichtbaar geparkeerd hebben. Straks kunnen politie en justitie al tijdens het opsporingsonderzoek de bezittingen van de dader confisqueren voor eventuele genoegdoening aan het slachtoffer. Als later dan de rechter een schadeclaim toewijst aan het slachtoffer, valt er ook iets te halen.
Bovendien gaat Justitie kosten voor dienstverlening aan slachtoffers - zoals die van het Schadefonds geweldsmisdrijven - in rekening brengen bij daders. Zij zijn immers de veroorzakers van de schade en de kosten moeten niet op de samenleving worden afgewenteld.
Ten slotte komt er meer ruimte voor spreekrecht op de terechtzitting. Naast de partner van het overleden slachtoffer, krijgen drie nabestaanden daar het recht om te vertellen over de gevolgen van het misdrijf. Dat kunnen de ouders zijn, een kind, maar ook grootouders, kleinkinderen en andere familieleden met wie het slachtoffer een hechte band had. Diezelfde personen mogen ook het woord voeren, als een slachtoffer zelf niet kan of durft te praten. Zo komt het slachtoffer toch tot zijn recht.
Fred Teeven
Meer over ...
- 1.Kamerlid en staatssecretaris, die daarvoor als officier van justitie naam had gemaakt als 'crimefighter'. Was in 2002-2003 fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en toonde zich toen een gedegen Kamerlid. In 2010 keerde hij terug in de Tweede Kamer, maar nu voor de VVD. Als staatssecretaris van Veiligheid van Justitie verdedigde hij in het parlement meer dan de minister veel justitiewetgeving. In het kabinet-Rutte II had hij de lastige portefeuille asielbeleid. Trad in maart 2015 af toen minister Opstelten viel over de 'bonnetjesaffaire' over de deal uit 2000 die Teeven als OvJ met een crimineel had gesloten. Hij keerde kort daarna terug als Tweede Kamerlid. Ongecompliceerde, hardwerkende politicus, die na zijn vertrek uit de politiek als buschauffeur en ondernemer aan de slag ging.