27 juni 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 27 juni 2011.

Weer een beetje bijgekomen na de doorwaakte nacht van vorige week over ons wetsvoorstel om onverdoofd ritueel slachten te verbieden. Plus spoeddebat donderdagavond over megastallen in Brabant. Zie uit naar de stemming die morgenmiddag plaatsvindt.

Bedankt iedereen voor alle steun en felicitaties. We hebben met elkaar een belangrijke mijlpaal bereikt voor het dierenwelzijn in Nederland. En nu verder doorpakken. Bijvoorbeeld met de (mega)stallen in Nederland, waarvan iedereen aangeeft dat naast het sterven van het dier ook het leven drastisch verbeterd dient te worden. Dáár zijn we het roerend mee eens.

Ons wetsvoorstel heeft veel teweeggebracht in de samenleving. Eén ding wat zeker is: dierenwelzijn is na het slotdebat van woensdagavond niet meer weg te denken uit de Nederlandse politiek.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

PvdA, VVD, GroenLinks en D66 hebben tijdens het debat een amendement ingediend. Voor de Partij voor de Dieren staat voorop dat vrijheid van godsdienst ophoudt waar dierenleed begint. Het amendement van de vier partijen biedt de geloofsgemeenschappen ruimte om gebruik te maken van nieuwe ontwikkelingen en innovatie op basis van voortschrijdend wetenschappelijk inzicht. Als de geloofsgemeenschappen een slachtmethode willen gebruiken die volgens wetenschappelijk onderzoek een gelijk niveau van dierenwelzijn garandeert als bij vooraf bedwelmen het geval is, kunnen zij in aanmerking komen voor een ontheffing op vooraf bedwelmen. Deze ontheffing wordt maximaal voor een periode van vijf jaar verstrekt. Ik ga ervan uit dat er geen wetenschappelijke bewijzen zullen komen voor de vermeende ‘diervriendelijkheid’ van het onverdoofd slachten van dieren, waarbij het lijden van dieren minder zou zijn dan bij verdoofde slacht. Er wordt vanuit de religieuze organisaties wel veel beweerd op dat punt, maar er wordt geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd van die stellingen. Internationaal zijn wetenschappers het erover eens dat dieren ernstig lijden als zij zonder verdoving worden geslacht. Ik geloof daarom niet dat er ooit gebruik gemaakt gaat worden van de uitzondering, maar het is een eerlijke handreiking van de partijen die het amendement indienden. Zij zeggen tegen de voorstanders van onverdoofd slachten: alle wetenschappelijke bewijzen spreken nu tegen de beweringen van vermeende diervriendelijkheid. Verdere ontwikkelingen en toestemming kunnen niet zonder deugdelijk wetenschappelijk bewijs en de goedkeuring daarvan door een instantie als de EFSA. Er wordt veel onsamenhangends over geschreven maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt;-)

Goed nieuws dat het kabinet het Kierbesluit gaat uitvoeren zoals gevraagd in de motie Koffeman in de Eerste Kamer. Waarschijnlijk niet uit dier- en natuurvriendelijkheid maar uit angst voor schadeclaims, maar daar wordt het resultaat niet minder van: de rivieren worden eindelijk teruggegeven aan de vissen waar het gaat om de mogelijkheden van migratie.

En mooi nieuws uit Engeland: het Engelse Parlement heeft met grote meerderheid voor een motie gestemd waardoor het verboden wordt om wilde dieren in circussen te gebruiken.

We zijn goed op weg naar een meer diervriendelijke samenleving, zelfs in deze periode van gure tegenwind waarin de natuur krimpt en de belangen van de economie de boventoon voeren.

Tot gauw!