Laat voedselbanken net als in andere EU landen toegang hebben tot EU-voedselhulpprogramma

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2011.

In Nederland kunnen de voedselbanken geen gebruik maken van de Europese voedselreserves en overschotten, die gratis ter beschikking gesteld worden aan de Lidstaten ten behoeve van bv voedselbanken.

20 andere landen, waaronder bijvoorbeeld Belgie maken er wel gebruik van.

Nu de voedselbanken aangeven dat zij in de recessie minder voedsel krijgen en helaas meer mensen moeten helpen, vragen wij de regering of zij in overleg met de voedselbanken ook een aanvraag wil indienen

Vragen van de leden Sterk, Koopmans en Omtzigt (allen CDA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Economie, Landbouw en Innovatie

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van de brief die voedselbanken Nederland aan de vaste Kamercommissie gestuurd heeft, waarin zij vraagt gebruik te kunnen maken van het EU-voedselhulpprogramma?
  • 2. 
    Klopt het dat 20 van de 27 EU landen, waaronder België gebruik maken van dit programma, oa om hun voedselbanken te voorzien en dat Nederland niet meedoet?
  • 3. 
    Zou het logisch zijn, dat nu voedselbanken Nederland aangeeft, dat ook zij dit extra voedsel nodig heeft, om namens Nederland een aanvraag te doen om ook mee te doen aan dit programma?
  • 4. 
    Bent u bereid om samen met de voedselbanken Nederland om tafel te gaan zitten om te kijken op welke wijze deelname aan het EU-programma mogelijk is en de Kamer over de uitkomsten te berichten?