Intepellatiedebat Elektronisch Patientendossier - Hoofdinhoud
De medische sector lijkt met steun van de verzekeraars dicht bij de overname van de regie in het Elektronisch Patiëntendossier. Minister Schippers trekt haar handen ervan af, nu de eerste Kamer, vooral uit privacy overwegingen, de wet die het moest regelen, heeft weggestemd.
Maar nu lijkt het rechtstreeks een elektronisch doctorendossier te worden. De patiëntenorganisaties zijn, ondanks een aangenomen CDA/PvdA Kamermotie, niet aanwezig aan de onderhandelingstafel. Wie moet er voor hun belangen opkomen? En waarom voert de minister deze motie niet uit?
Ook op twee andere punten heeft de CDA fractie grote zorgen:
Is de privacy gewaarborgd? In het wetsvoorstel en de plannen van de regering, aangevuld met onze amendementen hadden patiënten het recht op te zien wie de gegevens ingezien had, waren er zware straffen bij overtredingen en kon de patiënt toegang ook blokkeren. Hoe is dat nu geregeld?
Wordt de Kamermotie van SP en PVV (gesteund door CDA) uitgevoerd, waarin staat dat het een opti-in systeem moet worden, ofwel dat mensen toestemming moeten geven?
Daarom heb ik, met steun van de PVV, vandaag een interpellatiedebat aangevraagd. Dat is één van de zwaarste instrumenten van een Kamerlid. Want als deze Kamer zorgvuldig is met cookies, dan moet de regering toch zeer, zeer zorgvuldig zijn met de medische gegevens van heel Nederland.
De interpellatievragen (die ik vooraf kan stellen) publiceer ik binnen 24 uur. Ik hoop dat het debat nog voor 30 juni plaatsvindt, want op 11 juli vervalt de deadline van de minister voor NICTIZ en kunnen allerlei onomkeerbare stappen al een feit zijn.