10 juni 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op vrijdag 10 juni 2011.

Gisteravond een prettige gedachtewisseling gehad in Rotterdam met de leden van de studentenvereniging VGSR. Tijdens de avond stonden we stil bij de manier waarop de mens omgaat met de aarde. De nieuwe generatie klinkt veelbelovend!

Gisteren debat gehad over de EHEC-bacterie. Voor elkaar gekregen dat het kabinet onderzoek gaat doen naar de mogelijke relatie tussen mestvergistingsinstallatie’s en de EHEC-bacterie en het overmatig antibioticagebruik in de vee-industrie. Steeds meer mensen en dieren worden het slachtoffer van voedselschandalen en dierziektencrises. De minister van VWS heeft mijn uitnodiging voor een debat over schadevergoedingsmogelijkheden voor slachtoffers van de voedsel- en dierziektencrises aangenomen en komt met een brief deze zomer over met haar visie op schadefondsen voor slachtoffers van bijvoorbeeld de Q-koorts.

Ik heb op Joop.nl het verband tussen komkommernieuws en de mestproblematiek uiteen gezet. Lees hier mijn opinieartikel.

Donderdag heeft Esther Ouwehand nog een debat gehad over het schimmenspel rond de Hedwigepolder. We hebben premie Rutte opgeroepen naar de Kamer te komen om uit te leggen waarom er in alle talen gezwegen wordt over de Hedwigepolder. Staatssecretaris Bleker weigert namelijk steevast om het Deltares-onderzoek naar alternatieven voor ontpoldering van de Hedwigepolder openbaar te maken. Het rapport ligt gewoon al weken op het ministerie van EL&I.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Ontpoldering van de Hedwigepolder is noodzakelijk om een deel van de natuurschade die is ontstaan vanwege het uitdiepen van de Westerschelde te compenseren. De Westerschelde vormt met haar unieke getijdennatuur een belangrijk rust- en voedselgebied voor allerlei trekvogels. Hopelijk leidt een debat met de premie tot betere resultaten.

En ten slotte geweldig nieuws uit Australië. Dit land stopt tijdelijk de export van levend vee naar Indonesië, naar aanleiding van de gruwelijke beelden uit slachthuizen in Indonesië.

Fijn pinksterweekend!