02 juni 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op donderdag 2 juni 2011.

Deze week heb ik Kamervragen gesteld over het bericht van de RIVM, die stelt dat de EHEC-bacterie altijd afkomstig is uit mest van vee. De EHEC-bacterie kan via dierlijk mest op groenten en in oppervlaktewater terechtkomen. Helaas denkt het kabinet daar (nog) anders over. Merkwaardig trouwens dat mensen die bang zijn voor antibioticaresistentie, komkommers mijden, maar wel kip eten…

De EHEC-bacterie kan trouwens ook bij biologische akkerbouw voorkomen. Daar wordt helaas mest gebruikt uit de bio-industrie. En in de bio-industrie bevinden zich nou juist de antibioticaresistente bacteriën. Laten we met z'n allen de groentetelers helpen met steunaankopen in plaats van onterechte kopersstaking. Want de line-up: kip, varken, koe, komkommer leidt tot "de komkommer heeft het gedaan" is onterecht. Wanneer komen veehouders en veeartsen in beeld?

En een goede tip. Bekijk de documentaire Vis noch Vlees van de VPRO. Het kost je een paar uur, maar het kan heel veel levens redden!

Slecht nieuws: Burgemeester en wethouders van Amsterdam zijn voor het afschieten van damherten in de Waterleidingduinen. Typisch geval van zinloos geweld. De raadsleden moeten nog beslissen, dus hopelijk kunnen zij het tij nog keren.

Maar goed nieuws is dat de Eerste Kamer deze week een motie van Niko Koffeman heeft aangenomen om de intrinsieke waarde van dieren in de Wet Dieren een concreet toetsingskader te geven! De regering wil in de Wet Dieren de erkenning van de intrinsieke waarde van dieren enkel van toepassing laten zijn op de huisvesting en verzorging van dieren die gehouden worden. Maar de intrinsieke waarde betekent zoveel als de waarde van een dier ‘los van zijn nut voor de mens’ en het laat zich raden waar met name de bio-industrie lobby binnen CDA en VVD bang voor is. Wie de intrinsieke waarde van een dier erkent, kan het dier onmogelijk opsluiten in de intensieve veehouderij, transporteren over grote afstanden onder erbarmelijke omstandigheden of het leven van een dier beëindigen met als enige argument dat de lekkere trek van de mens daarom vraagt.

En nog meer goed nieuws uit de Eerste Kamer. De Senaat wil de aanpak van besmettelijke dierziekten onderbrengen bij het ministerie van VWS, dit conform de motie Koffeman. Dit geven de vaste Eerste Kamercommissies voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan in een brief naar de regering. In de brief aan de regering spreken de commissies hun teleurstelling uit over de zogenoemde stand van zakenbrief van Staatssecretaris Bleker en Minister Schippers over de regie in de bestrijding van voor mensen besmettelijke dierziekten (zoönosen). Hieruit blijkt dat de bewindslieden niet onvoorwaardelijk kiezen voor een centrale regierol voor de minister van VWS bij de aanpak van zoönosen. Lees er hier meer over!

Niet alleen de Australiërs zijn geschokt door beelden van Indonesische slachthuizen. Ook hier in Nederland krijg ik van veel mensen te horen dat ze de beelden van de slachthuizen zeer schokkend vinden. Ook ik was behoorlijk aangedaan na het zien van deze afschuwelijke beelden. Slachthuizen zouden verplicht online camera's moeten hebben!

Met het zomerse Hemelvaartweekend in het vooruitzicht, wens ik iedereen vast een goed weekend!