Deuren dicht
Less is more. Minder overlast en criminaliteit is meer veiligheid. Dat is de gedachte achter de veranderingen in het drugsbeleid. Vooral rond de grote verkooppunten van cannabis is er, onder meer door buitenlandse drugsrunners, veel overlast, lawaai en verkeersdrukte. Coffeeshops moeten kleiner. Het moeten besloten clubs worden - ik denk aan maximaal 1000 tot 1500 leden - om de lokale gebruikersmarkt te bedienen. Alleen meerderjarigen die in Nederland wonen, mogen dan nog naar binnen, op vertoon van clubpas en geldig identiteitsbewijs. De nieuwe aanpak doet de coffeeshopdeur voor buitenlanders dicht.
Tegelijkertijd richten we extra pijlen op de georganiseerde criminaliteit achter de hennepteelt. Niet alleen ontmantelen en vernietigen we plantages en inventaris. We jagen ook op de “grote vissen” en op toeleveranciers zoals foute growshops, winkels die benodigdheden voor de hennepteelt verkopen maar ook de financiering, installatie en aankleding van een complete kwekerij verzorgen. Ook andere dienstverleners - elektriciens, transport- en distributiebedrijven die door henneptelers ingeschakeld worden - nemen we op de korrel. Politie en Openbaar Ministerie werken daarbij samen met andere overheidsdiensten zoals het lokale bestuur en de Belastingdienst. Maar ook met energiemaatschappijen en woningcorporaties. Zo maken we het alle betrokkenen bij de hennepteelt zo moeilijk mogelijk. Ze riskeren, behalve straffen en boetes, ook uitzetting uit hun huis, belastingaanslagen voor niet gemelde inkomsten en rekeningen voor gestolen elektriciteit. Dat verkleint de kans dat ze - opnieuw - criminele activiteiten ontplooien. En het vergroot de veiligheid. Less is more.
Ivo Opstelten
Meer over ...
- 1.VVD-bestuurder, minister en partijvoorzitter, die werd gevormd in de gemeenteadministratie en daarna op 28-jarige leeftijd aan een indrukwekkende loopbaan begon als burgemeester. Na een onderbreking van vijf jaar als topambtenaar op Binnenlandse Zaken werd hij in 1992 eerste burger van Utrecht en ruim zes jaar later van het voorheen 'rode bolwerk' Rotterdam. Was een krachtig, maar soepel handhaver van gezag. Daarna nog waarnemer in Tilburg en vanaf 2008 voorzitter van de VVD. Politieke peetvader van Mark Rutte en na de formatie van diens eerste kabinet, waarin hij een groot aandeel had, minister van Veiligheid en Justitie. Voerde voortvarend een nieuwe Politiewet in. Kwam in het kabinet-Rutte II minder uit de verf en moest voortijdig aftreden. Rasbestuurder met een fors postuur en sonore basstem, die amicaal en prettig in de omgang is.