Vrij en open internet wordt wettelijk gegarandeerd - Hoofdinhoud
Vandaag dienen D66, PvdA, GroenLinks en SP samen een wetswijziging in waarmee wettelijk wordt gegarandeerd dat het internet vrij en open blijft. Providers mogen geen verkeer vertragen, blokkeren of afrekenen. De PVV zal het voorstel zo goed als zeker ondersteunen waardoor het kan rekenen op een Kamermeerderheid.
Daarmee wordt het principe van netneutraliteit in de wet vastgelegd. Bij mijn weten is Nederland één van de eerste landen ter wereld, zo niet het eerste land ter wereld, waar dat gebeurt. De indiening van het wijzigingsvoorstel vandaag is dan ook een belangrijke stap in de strijd van internetgebruikers om het internet vrij en open te houden en te voorkomen dat telecombedrijven mogen bepalen welke sites je wel en niet kunt bezoeken of welke diensten je wel en niet kunt gebruiken. Het internet is van iedereen, niet van de bedrijven die toegang bieden.
De afgelopen maanden is door de partijen achter de schermen hard gewerkt aan het wijzigingsvoorstel en daarbij is overlegd met partijen uit de coalitie. Toevallig gooide KPN tijdens dit proces nog wat olie op het vuur door aan te kondigen voortaan Whatsapp of Skype te willen kunnen blokkeren en alleen open te stellen voor gebruikers die extra betalen. Ik stelde een paar jaar geleden al Kamervragen toen bekend werd dat KPN en Vodafone het gebruik van Skype of andere VOIP-toepassingen op hun mobiele net blokkeerden. Sindsdien is de discussie over netneutraliteit eerst achter de schermen en later ook publiekelijk steeds steviger gevoerd in Nederland. Ook het uitstekende werk van Bits of Freedom heeft ervoor gezorgd dat steeds meer politici het belang gingen inzien van een vrij en open internet. Het stond in veel verkiezingsprogramma's en zelfs in het regeerakkoord. Met dit wijzigingsvoorstel wordt nu in de wet vastgelegd dat providers verkeer van specifieke websites of diensten niet mogen vertragen, blokkeren of tarifferen. Telecombedrijven die dat toch doen, riskeren een hoge boete van OPTA. Zodoende is voor alle Nederlandse internetters een vrij en open internet wettelijk gegarandeerd. Het is te hopen dat meer landen dit voorstel overnemen.
Hier vind je het amendement op de Telecommunicatiewet.