De rol van het IMF - Hoofdinhoud
Vandaag is de laatste dag van de IMF-kiesgroepvergadering op Cyprus. Vrijdag en zaterdag heb ik met ministers uit de andere landen binnen onze kiesgroep gesproken over de onderlinge samenwerking, de economische situatie en financiële stabiliteit. Voor vandaag staat een bezoek aan de stad Nicosia op het programma.
Naar aanleiding van mijn blog van afgelopen vrijdag heb ik - onder andere via Twitter - een aantal vragen gehad over de achtergrond van het Internationaal Monetair Fonds; wat het IMF doet, waarom het is opgericht en ook over de rol van het IMF bij het bestrijden van de crisis. Hieronder enige uitleg.
Het IMF is in 1944 opgericht om de economische ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog te ondersteunen. Inmiddels zijn 187 landen bij het fonds aangesloten. De rol van het IMF is door de jaren heen geleidelijk veranderd. Tegenwoordig geeft het fonds onder andere advies over het macro-economisch beleid van landen. Maar het IMF is vooral bekend vanwege de noodsteun aan landen die hun schulden niet meer kunnen betalen. Dat gaat via leningen met hele strenge voorwaarden, bedoeld om het land er weer bovenop te helpen. Deze strenge voorwaarden betreffen zeer forse bezuinigingen op overheidsfinanciën, maar ook structurele hervormingen, zoals soepeler ontslagrecht, lagere salarissen en langer doorwerken, versobering van sociale voorzieningen en meer marktwerking. Stuk voor stuk maatregelen om een land weer concurrerend te laten zijn. Het geld wordt in delen overgemaakt, zodat steeds gecontroleerd kan worden of landen de strenge voorwaarden naleven. Dit alles is nu actueel vanwege Griekenland, maar het geldt ook voor tal van andere landen.
Door de financiële en economische crisis is het IMF in een soort tweede jeugd beland. De crisis bracht diverse landen aan de rand van de afgrond. Het IMF sprong hen te hulp, om zodoende een plotselinge koersval en financiële chaos te voorkomen. Veel van deze landen hebben inmiddels een groot deel van hun lening terugbetaald, inclusief rente. Het IMF heeft hiermee een grotere crisis kunnen voorkomen.
Bij het bewaken en bevorderen van internationale financiële stabiliteit speelt het IMF een cruciale rol. Juist daarom is het oordeel van het IMF ten aanzien van de situatie in Griekenland van doorslaggevend belang. Momenteel controleert het IMF in Athene de stand van zaken. Uit dat onderzoek moet blijken of de Grieken op koers zijn met de hervormingen en het op orde brengen van de zwaar verstoorde overheidsfinanciën. Mocht Griekenland onverhoopt niet voldoen aan de door het IMF gestelde eisen, dan kan van een nieuwe storting geen sprake zijn.
Ik krijg het de komende weken ongetwijfeld nog druk met Griekenland, maar ook in Nederland staat het werk niet stil. Zo verschijnt begin deze week de Voorjaarsnota.
Meer over ...