Kabinet verzwaart lasten via sluiproute
De zogenaamde ‘bezuinigingen’ op de waterschappen van het kabinet zijn stiekeme lastenverzwaringen. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) op vragen van D66-Kamerleden Gerard Schouw en Wouter Koolmees.
Stiekem
Waterschappen krijgen meer taken van het kabinet, minder geld en moeten extra bijdragen aan investeringen aan bijvoorbeeld dijken en duinen. Dit jaar maken de waterschappen 81 miljoen euro over aan het Rijk. Volgens het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) kan dit zorgen voor een lastenverzwaring van 3,6%. Peter Glas van de Unie van Waterschappen gaf in het NRC Handelsblad van 22 april aan dat de tarieven zouden stijgen. Schouw: "Rutte beloofde in de campagne lastenverlichting, maar laat nu via een sluiproute de burger betalen. Hij verzwaart de lasten op deze manier zelfs meer dan PvdA. Rutte verzwaart de lasten stiekem en laat ze door de waterschappen innen."
Huishoudens
De komende jaren moeten de waterschappen nog meer bijdragen. In 2015 zelfs meer dan 200 miljoen euro. Huishoudens gaan er flink op achteruit. Koolmees: "Omdat het kabinet niet hervormt, moet het de lasten nu via de achterdeur verzwaren."
- 1.Wouter Koolmees (1977) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte III. Van 1 november 2019 tot 14 mei 2020 was hij tevens (tweede) viceminister-president. Van 17 juni 2010 tot 26 oktober 2017 was de heer Koolmees Tweede Kamerlid voor D66. Hij was toen financieel woordvoerder en vicefractievoorzitter. Na zijn studie werd de heer Koolmees economisch onderzoeker en daarna ambtenaar op het ministerie van Financiën en laatstelijk hoofd begrotingsbeleid bij het directoraat-generaal van de Rijksbegroting. Sinds 1 november 2022 is het president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen.