20 mei 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op vrijdag 20 mei 2011.

Afgelopen woensdag was het in Nederland Verantwoordingsdag. Op deze dag legt het kabinet verantwoording af over de behaalde resultaten van 2010. Klik hier voor mijn bijdrage.

Op 16 juni tussen 10.00 en 13.00 uur vindt het rondetafelgesprek over onverdoofd ritueel slachten plaats. Nog voor het zomerreces dat op 3 juli begint zal het debat in de Tweede Kamer plaatsvinden waarna er wordt gestemd over het wetsvoorstel.

Zeer interessant artikel in de Trouw van afgelopen zaterdag over hoe voor- en tegenstanders van onverdoofd slachten van rol wisselen. Lees hier.

Esther had donderdag een pittig debat met de minister van Economische Zaken over gasopslag onder het Bergermeer. Maxime Verhagen had hierover al een besluit genomen terwijl hij met de Kamer de afspraak had om de onderzoeksresultaten over onder meer de veiligheidsrisico’s eerst met de Tweede Kamer te bespreken. Dit had hij verzuimd te doen. We hebben een motie van afkeuring ingediend waar alleen onze fractie voor heeft gestemd. We hebben heel veel mail gekregen van de bewoners van Bergen die zich zeer gesteund voelden door onze fractie.

Staatssecretaris Bleker gaat het doden van ganzen voor ganstrekken verbieden! Eindelijk wordt er iets aan dit gruwelijke ‘volksvermaak’ gedaan, naar aanleiding van Kamervragen van onze kant. Hoop zeer dat ook de grauwe ganzen in Nederland mogen rekenen op meer mededogen. De 40 ledenraadsleden van de Vogelbescherming moeten namens de leden besluiten of meer dan 100.000 ganzen mogen worden gedood. In Duitsland blijven ganzen gewoon welkom, terwijl nota bene de Vogelbescherming in Nederland akkoord lijkt te gaan met massaal afschot… En ja, de politiek gaat al helemaal niet meer ingrijpen als natuurbeschermers zich achter jagers scharen en zeggen dat afschot "onontkoombaar zou zijn". De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging heeft overigens het ganzenafschotplan aan flarden geschoten…. Omdat hun massale schietpartijen in de zomer (met veel recreanten in het veld) imagoschade zou veroorzaken. Hadden ze een goed imago dan? ;-)

De zogenaamde brede maatschappelijke discussie over megastallen is vorige week van start gegaan. In een zeer krappe zes weken kunnen mensen alleen via de website http://dialoogmegastallen.nl/ een maatschappelijk debat voeren. Ook is er enkel een paneldiscussie bestaande uit groepjes van zo’n zes uitverkoren burgers. Dit is wel een heel smalle opzet voor een brede maatschappelijke discussie. Het mogen onder geen beding de Megastal Monologen van Henk Bleker worden, waarbij de staatssecretaris weer in tal van talkshows komt palaveren over de vele vermeende voordelen van megastallen voor dieren, natuur en milieu.

Tot slot een leuk bericht uit Sri Lanka. Deze week kreeg ik een brief van de Nederlandse ambassadeur aldaar met prachtig paginagroot artikel van de Indiase politica Maneka Gandhi over de Partij voor de Dieren in een Srilankaanse krant. Het artikel is ook online te lezen.

Vrolijk weekend!