Griekenland

Met dank overgenomen van J.C. (Jan Kees) de Jager i, gepubliceerd op donderdag 19 mei 2011.

Vorige week heb ik al een blog over Verantwoordingsdag geschreven. Vandaag is het zover. Gek genoeg wordt het overschaduwd door andere actualiteiten, zoals Griekenland, het IMF en de aanscherping van de hypotheekregels. Afgelopen maandag en dinsdag ben ik in Brussel geweest om met mijn Europese collega’s te spreken. Daarbij was natuurlijk de situatie in Griekenland een heel belangrijk onderwerp. Al langer ben ik in Europa erg kritisch op de Grieken en dring ik er op aan dat afspraken worden nagekomen. Geld dat door Europese landen aan de Grieken is uitgeleend moet natuurlijk echt terugkomen. De Grieken zijn aan zet om hun economie verder te hervormen en om nog meer te gaan bezuinigen. Pijnlijke aanpassingen zijn nodig. Ze zullen langer moeten gaan werken, de overheid moet minder gaan uitgeven en ook zal Griekenland veel staatseigendommen moeten gaan verkopen.

Wat die staatseigendommen betreft, heb ik voorgesteld dat deze in onderpand gegeven zouden moeten gaan worden. Dat heeft als voordeel dat er sneller en daadwerkelijk wordt geprivatiseerd. Daarnaast geeft dit meer zekerheid over terugbetaling aan alle landen die hebben geleend. Voor de Grieken is dit geen leuke boodschap, maar het stadium van gevoeligheden zijn we voorbij. We gaan deze mogelijkheid nu onderzoeken. Gelukkig wordt de Nederlandse inbreng steeds breder gedeeld. Ook deze week weer blijf ik geluiden horen dat we de Grieken maar uit de euro moeten zetten of failliet laten gaan.

Ik begrijp die gevoelens wel, maar mensen die dat zeggen overzien niet alle consequenties! We kunnen de Grieken niet zo maar terugsturen naar de drachme. Dat is niet in ons belang, want dan zouden ze hun schulden zeker niet meer terug kunnen betalen. Het is onmogelijk om te voorspellen wat er zou gebeuren als we Griekenland failliet laten gaan. Dat kan een domino-effect teweeg brengen in de eurozone dat we echt moeten voorkomen. De risico’s die dat met zich meebrengt zijn groter dan die van onze huidige leningen. Als ministers proberen we dat nou juist continu te voorkomen. Dat is echt in het belang van alle Nederlanders. Maar het is nu wel aan de Grieken om ervoor te zorgen dat Griekenland alle noodzakelijke maatregelen daartoe neemt. Hoe pijnlijk ook.