Een draai van 180 graden!

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 15 april 2008.

“Gemeente mag gewetensbezwaarde trouwambtenaar weigeren.” Met dit oordeel kwam de Commissie Gelijke Behandeling vandaag naar buiten. Een enorme draai ten opzichte van de uitspraak van een paar jaar geleden, waarin de Commissie in een soortgelijke zaak tot een volstrekt tegenovergestelde slotsom kwam. Kennelijk is de Commissie nogal lobbygevoelig…

Ik vind het verbijsterend dat de commissie zo’n draai van 180 graden maakt. In een uitgebreid advies, dat de Commissie vandaag heeft bekendgemaakt, wil zij niet alleen voor nieuwe, maar ook voor zittende ambtenaren de vrijheid voor gewetensbezwaren vergaand inperken.

De stellingname van de commissie is niet alleen een fundamentele koerswijziging ten opzichte van haar eerdere standpunt, maar staat ook haaks op het regeerakkoord. Het regeerakkoord geeft aan dat de rechtspositie van gewetensbezwaarde ambtenaren juist veilig gesteld moet worden. Tot nu toe heeft het kabinet de uitwerking daarvan vooral aan het lokale bestuur overgelaten. Het wordt nu echt tijd om de woorden uit het regeerakkoord in daden om te zetten.

Daarom heb ik vanmiddag bij de regeling van werkzaamheden een brief van het kabinet gevraagd met een reactie op het (niet-bindende) oordeel van de Commissie, en gevraagd hoe het kabinet het betreffende gedeelte uit het regeerakkoord gaat waarmaken. Het kabinet is nu echt aan zet!