Slagen met een honkbalknuppel

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 11 april 2008.

Een werkbezoek op loopafstand van de Tweede Kamer vandaag. We waren met een delegatie van de kamercommissie van Justitie op bezoek bij het 'hoofdkantoor' van het Openbaar Ministerie. Daar spraken wij met het college van procureurs-generaal, dat landelijk leiding geeft aan de Offcieren van Justitie. De officieren van Justitie bepalen welke misdrijven aan de rechter worden voorgelegd en treden in de rechtszaal op. Zij vragen de rechter om straf op te leggen.

We begonnen met een nagebootste rechtszitting, waarin een winkelier terechtstond. Hij had iemand die in zijn winkel een greep in de kas had gedaan, getrakteerd op pittige slagen met een honkbalknuppel. Een Officier van Justitie hield in twee versies een requisitoir, dat is de toespraak waarin de feiten op een rij worden gezet en een straf wordt gevorderd. Een keer hield zij een heel formeel, juridisch betoog. De tweede keer deed zij het meer in alledaagse taal, met meer ruimte voor de verwoording van gevoelens. Wij mochten vanuit verschillende rollen commentaar geven. Heel boeiend om zo inzicht te krijgen in de keuzes rond straffen en strafoplegging.

Daarna hadden we een zeer interessante en open gedachtenwiseling. Onder meer over de mogelijkheden voor snelrecht. Een thema wat mij zeer aanspreekt. Het werkt niet goed, als er jaren na een bepaald misdrijf nog eens een keer een straf wordt opgelegd. Het is voor alle partijen van groot belang dat daders van misdrijven zo snel mogelijk aangesproken worden op hun gedrag en berecht worden.