Ik baal als een stekker

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 9 april 2008.

“Ik baal als een stekker”. Dat zei minister Eurlings vanmorgen in de Kamer bij een spoeddebat over het nieuws dat de spitsstrook op de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld jarenlang onnodig dicht is geweest. Een uitspraak van de Raad van State uit 2004 bleek door Verkeer en Waterstaat onnodig streng te zijn uitgelegd. Dat kwam pas onlangs aan het licht.

Heel wat automobilisten hebben zich de afgelopen jaren in de file eraan geërgerd dat een kant en klare spitsstrook niet gebruik mocht worden. Bij spreekbeurten in de regio ben ik ook regelmatig aangesproken over de slapende spitsstrook. Het is goed nieuws dat deze nu eindelijk open is, maar wel triest dat dit eigenlijk al jaren eerder had gekund. Heel wat ergernis had eenvoudig voorkomen kunnen worden.

De minister kan dan ook nu wel zeggen dat hij ook baalt als een stekker, maar hij is en blijft wel politiek verantwoordelijk. Het is toch wel zorgwekkend, dat een cruciale juridische kwestie simpelweg niet grondig is uitgezocht. Op het drijfzand van een oppervlakkige analyse is vervolgens wel een enorme vertraging opgebouwd. Dit is absoluut niet voor herhaling vatbaar!