Zondag, ondernemers en Fitna

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 29 maart 2008.

Een informatief en inspirerend werkbezoek. Dat hadden we als SGP-fractie gisteren, samen met de RMU, rond de thema’s zondag en ondernemerschap. We begonnen de dag in Amsterdam, bij Auping Plaza in Villa Arena. Door mevr. Van Beynum en mevr. Linker werd helder en indringend aangegeven waar ondernemers tegenaan lopen die op zondag de winkels gesloten willen houden. Ik heb groot respect voor het feit hoe deze ondernemers voor hun principes staan, ook als het geld kost. Er is zowel druk vanuit de onroerend-goed-ondernemer, als vanuit de toeleverancier om mee te gaan in de zondagsopenstelling. Opvallend is dat heel veel ondernemers en personeelsleden eigenlijk graag niet op zondag zouden werken, omdat ze ook merken welke inbreuk op hun gezinsleven dat betekent.

Zo’n gesprek onderstreept weer eens dat de rust van zondag een Godsgeschenk is en blijft. Iets om ontzettend zuinig op te zijn!

In een rondetafelgesprek in Lisse spraken we vervolgens over deze problematiek door, samen met een aantal ondernemers, een medewerker van de VNG, en dhr. Nieuwenhuis van de plaatselijke SGP/CU-fractie. Het bevestigde ons in de overtuiging dat de huidige Winkeltijdenwet dringend reparatie behoeft. Niet alleen laat het gemeenten de vrijheid 12 koopzondagen toe te staan, maar ook is het mogelijk alle zondagen open te zijn als je de gemeente tot toeristisch gebied verklaart. Er ligt inmiddels een initiatiefvoorstel van Van der Vlies om samen met de SP te pogen dit misbruik van het zogenaamde ‘toeristische regime’aan te pakken.

In een tweede rondetafelgesprek kwam het huidige ondernemingsklimaat aan de orde. Het was opvallend dat de aanwezige ondernemers nog weinig gemerkt hebben van de vermindering van de regeldruk. Op papier gebeurt er veel, maar in de praktijk levert het nog weinig ‘verlichting’ op.

Een interessante suggestie van een van de ondernemers was om het als overheid ook aan te durven om meer risicovolle, innovatieve investeringen te subsidiëren. Daar kan dan tegenover staan, dat terugbetaling volgt, als het vervolgens goed loopt.

We eindigden het werkbezoek met een boeiende presentatie en rondleiding bij Agro Techniek Holland B.V., een mechanisatiebedrijf dat zich richt op de bloembollen- en vaste planten branche. ’s Avonds hadden we in Lisse nog een goedbezochte bijeenkomst, waarbij teruggeblikt werd op dit werkbezoek. Daarnaast werd vanuit allerlei invalshoeken nagedacht over het thema ‘verantwoord omgaan met je werk’.

Natuurlijk kwam ook de actualiteit van de dag ter sprake: Fitna! De hele dag kwamen er telefoontjes tussendoor die te maken hadden met de reacties op de anti-Islamfilm van Wilders. Vooral toen de beide vice-premiers eensgezind Van der Vlies op de vingers tikten wegens een in hun ogen te welwillende reactie. Wouter Bos kwam zelfs ‘als PvdA-leider” met een open brief aan Van der Vlies. In een open brief terug heeft Van der Vlies hem van passend repliek voorzien: duidelijk afstand genomen van de film, zonder te vervallen in de reflex van “geen kwaad woord over de Islam”