Nederlandse militairen naar Afrika?

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 27 maart 2008.

Een lastige afweging. Het kabinet heeft besloten om militairen naar het Afrikaanse Tsjaad uit te zenden. Moeten wij dat steunen of niet? Afgelopen dinsdagavond hebben we daarover met het kabinet al een uitgebreid debat gevoerd. Vandaag werd dit debat in de plenaire vergaderzaal afgerond.

Er wordt met de uitzending naar Uruzgan al heel wat van het Nederlandse leger gevraagd. Is het wel verstandig daar met een nieuwe missie een schep bovenop te doen?

Daar tegenover staat echter dat de humanitaire nood in en om Tsjaad, in het grensgebied met Darfur, groot is. Bovendien is de Nederlandse missie die nu door het kabinet wordt voorzien, bescheiden. Het gaat om 60 militairen voor een bescheiden periode van 10 maanden. Minister van Middelkoop heeft uitdrukkelijk verzekerd dat Defensie dit aankan.

Alles afwegende zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat instemming met de missie verantwoord is. Daarom hebben wij - met een kamermeerderheid - vanavond een ‘ja’ laten klinken, en de militairen alle goeds en Gods bescherming toegewenst bij de uitoefening van hun verantwoordelijke taak.