Ophef rond adoptie

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 11 maart 2008.

Trouw berichtte vanmorgen over ophef rond adopties uit China. Uit een Netwerk-uitzending vanavond zou blijken dat er in China sprake zou zijn van kinderhandel en kinderen afgepakt zouden zijn van hun ouders in verband met de een-kind-politiek. Mogelijk zouden een aantal van die kinderen voor adoptie naar westerse landen, waaronder Nederland, zijn gekomen.

Dat zijn natuurlijk buitengewoon verontrustende berichten. Onmiddellijk kregen we dan ook vanuit de media de vraag wat onze politieke reactie is. Moeten we niet gelijk adopties vanuit China opschorten? Moet er niet een spoeddebat komen? Dat is mij te voorbarig.

Het lijkt mij de beste weg om eerst eens van de minister van Justitie te vragen om goed uit te zoeken wat er aan de hand is, en indringend contact op te nemen met de Chinese autoriteiten. Het zou nuttig zijn om dat af te stemmen met andere landen waar, net als in Nederland, veel kinderen uit China geadopteerd worden, zoals Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada. Dat past precies in de zorgvuldige lijn, die we onlangs hebben besproken in een overleg met de minister van Justitie: geen paniekreacties, maar grondig onderzoek. Kwade praktijken aanpakken, maar voorkomen dat de goeden onder de kwaden lijden.