Is politiek anno 2008 nog leuk? - Hoofdinhoud
Is politiek anno 2008 nog leuk? Dat was de titel van een debatavond die vanavond in Gouda is gehouden, georganiseerd door de SGP-jongeren in Gouda en omgeving. Oud LPF-kamerlid Herben, CDA-senator Hillen en ik gaven een reactie op dit thema. Herben keek terug naar de opkomst van Pim Fortuyn en verwees naar diens boek “de verweesde samenleving”. Hillen beklemtoonde dat vrijheid geindividualiseerd is, en de verantwoordelijkheid gecollectiviseerd. Volgens hem is er behoefte aan inspirerende leiders, die vooral ook bezig zijn met de thema’s van de toekomst. Daarbij moeten we beseffen dat de wereld enorm groot is geworden en de verzorgingsstaat eindig.
Zelf heb ik naar voren gebracht dat het wat mij betreft tijd was om te ‘ontleuken’. Een kamerlid in een actievoerdershesje, grof taalgebruik: voor de media levert het allemaal leuke beelden op. Maar het gaat wel ergens ten koste van, er moet een prijs voor betaald worden.
Het risico van alle leukigheid is dat de politiek niet meer serieus wordt genomen. En dat inhoudelijkheid en oplossingsgerichtheid het verliezen van oppervlakkig scoren in de beeldvorming.
Daarom heb ik gepleit voor aansprekende politiek. Laat dat het antwoord zijn op de uitdaging van het populisme. Af en toe een populistische regenbui in het parlement kan best verfrissend werken. Maar net als te veel regen een ramp is, is teveel populisme dat ook. Het werkt verlammend voor de aanpak van de echte problemen.
Aansprekende politiek is bezielde politiek, politiek met een overtuiging. Dat raakt vorm en inhoud. We zitten niet te wachten op een troonrede in Jip-en-Janneke-taal, maar laat in de debatten wel onnodige afkortingen en jargon worden voorkomen. Verder is wat humor en zelfrelativering in de politiek ook weldadig. Maar belangrijker is nog de inhoud. Het gaat erom dat je echt wat te zeggen hebt! Kortom: tijd om te ontleuken, tijd voor aansprekende politiek.