Inpassen en aanpassen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 23 februari 2008.

Vrijdagmorgen heb ik voor het eerst een bestuursvergadering van de Bond tegen het vloeken bijgewoond. Oud-fractiegenoot Van den Berg heeft afscheid genomen van het bestuur. Graag ben ik hem opgevolgd als bestuurslid om een steentje bij te dragen aan het waardevolle werk van de Bond: bevorderen dat vrijmoedig over Gods Naam wordt gesproken, maar het misbruik van Zijn Naam wordt tegengaan. Ik vond het verbijsterend om in de stukken te zien hoe lang het Openbaar Ministerie erover deed om op een aangifte te reageren. Juni 2005 heeft de bond aangifte gedaan tegen een blasfemisch filmje van de RVU “God bestaat niet”. Pas in januari 2008 kwam de beslissing om niet te vervolgen: “Ik heb uw aangifte zorgvuldig bestudeerd. Dit heeft veel tijd gekost.” Ongelooflijk dat de officier van Justitie 2,5 jaar de tijd heeft genomen om in 2,5 A4-tjes tekst tot de teleurstellende conclusie te komen dat het bewijs niet geleverd is dat het de maker van de film erom te doen was opzettelijk God te lasteren.

De middag en de avond stonden in het teken van een werkbezoek aan de gemeente Ede. Thema was de integratieproblematiek en de houding tegenover de Islam. We hebben onder meer een bezoek gebracht aan de Edese wijk Veldhuizen, en gesproken met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de politie, en de Turkse en Marokkaanse moslimgemeenschap. Een nuttig en interessant bezoek.

We hoorden over grootscheepse plannen om de wijk een nieuw gezicht te geven. Veel energie wordt er gestopt in de versterking van de integratie. Groot zorgpunt blijft een harde kern van enkele tientallen raddraaiers die de buurt onveilig maken. Die zouden steviger aangepakt moeten worden.

Een punt om ‘mee te nemen’ naar Den Haag vond ik ook dat de Centra’s voor Werk en Inkomen niet meer mogen registreren op etnische afkomst. Hoe moet je dan meten of de inspanningen om bijvoorbeeld meer Marokkanen aan het werk te helpen succes hebben gehad?

Het was fijn van degene die leiding gaf aan een Integratiewinkel en een raadslid van Turkse komaf ook onze avondbijeenkomst bezochten. Het is een goede zaak niet alleen over elkaar, maar juist ook met elkaar te praten. De avond verliep in een goede sfeer, terwijl toch ook verschilpunten helder op tafel kwamen.

Van der Vlies deed verslag van ons werkbezoek. Zelf heb ik enkele lijnen getrokken in de houding van de SGP tegenover allochtonen en de Islam. Van allochtonen mag worden verwacht dat zij zich aanpassen aan de Nederlandse rechtsorde en de Nederlandse taal leren. Integratie moet wel van twee kanten komen: autochtonen moeten bereid zijn de allochtonen waar mogelijk 'in te passen’ in onze samenleving. Die inpassing moet echter niet uitlopen op het verloochenen van onze historische identiteit. Het kabinet zou stelling moeten nemen tegen megamoskeeën, opzichtige minaretten en luidruchtige gebedsoproepen. Wijze terughoudendheid wordt wel vaak aangeprezen als het om anti-islamuitingen gaat, maar ik mis dezelfde oproep tegenover de islamisering van het gelaat van onze samenleving.