Irak-missie en verbondenheidsverklaring

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 30 januari 2008.

De bijdrage aan een Navo-trainingsmissie in Irak, was vanmorgen mijn eerste overleg. Het gaat weliswaar om een kleine missie van zeven Nederlandse militairen, maar het is terecht dat de Kamer elke uitzending serieus bespreekt. Ik heb mijn steun uitgesproken voor de verlenging van deze missie, waarbij de doelstelling uiteindelijk is om de verantwoordelijkheden en bevoegdheden over te dragen aan de Irakezen zelf. Bij dit overleg hebben we opnieuw de benarde positie van de assyrische christenen in Irak aan de orde gesteld. Minister Verhagen gaf aan, dat hij ons amendement om 6 miljoen Euro te reserveren voor de bescherming en opvang van vluchtelingen in het noorden van Irak, aan het uitvoeren is.

Vanmiddag was een bijzonder wetsvoorstel aan de orde: de invoering van een verklaring van verbondenheid voor buitenlanders die Nederlander willen worden. Ik vind het terecht dat een dergelijke ceremonie wordt voorgesteld. De verwerving van het staatsburgerschap is niet een 'formaliteitje'. Het is nuttig bij die gelegenheid eens uitdrukkelijk uit te laten spreken, dat de Nederlandse rechtsorde wordt gerespecteerd. Wat ons betreft had in de verklaring van verbondenheid ook nog wel uitdrukkelijk de trouw aan de Koningin genoemd mogen worden. Dat is in bijvoorbeeld Engeland en Spanje ook gebruikelijk.

Vanavond mag ik de Kamervoorzitter vervangen. Aanvankelijk zou het alleen om een korte wetsbehandeling gaan van een Wijziging van de Gaswet. Maar inmiddels is er om kwart over tien nog een spoeddebat over Servie aan vastgeplakt. Dat gaat dus nog wel even duren...