Werkbezoek Alcohol - Hoofdinhoud
Een buitengewoon boeiend werkbezoek vandaag. Helemaal gewijd aan de alcoholproblematiek. Het is een van onze speerpunten als SGP-fractie om meer werk te maken van het bestrijden van overmatig drinken. Veel te lang zijn deze problemen in de Nederlandse politiek en samenleving ontkend of gebagatelliseerd.
We begonnen de dag in een prachtig gelegen ontwenningscentrum 'De wending' van het Leger des Heils in het Veluwse Ugchelen. Heel goed werk wordt daar gedaan om te proberen mensen van een drankprobleem af te helpen. Indrukwekkend was het persoonlijke verhaal van Paul, een geslaagde zakenman die in de problemen kwam, naar de drankfles greep, en uiteindelijk op straat terechtkwam. Via 'De wending' probeert hij nu weer een normaal leven op te bouwen.
Vervolgens gingen we naar het gemeentehuis in Barneveld. Daar spraken we met wethouders en gemeenteraadsleden over het gemeentelijk beleid en de aanpak van de keten. Aansluitend hadden we een rondetafelgesprek met een wijkagent, een jongerenwerker, een horecaondernemer, een arts, en ook met jongeren zelf. Heel duidelijk kwam hierin naar voren dat we alleen met elkaar de problemen kunnen aanpakken. Een wondermiddel is er niet. Wel is het nodig, om tot een mentaliteitsverandering te komen, zoals dat ook met het roken is gebeurd. De ouders hebben hierin een belangrijke rol, de scholen en ook de politiek kan daaraan een steentje bijdragen. Als laatste onderdeel van het werkbezoek stond nog het bezoek aan een keet in Kootwijkerbroek op de agenda. Dat kleurt het beeld wat je ervan vormt, wat duidelijker in.
Ook de avond stond in het teken van de alcoholproblematiek. In Hoevelaken was er een avond van de SGP-jongeren, die een waardevolle afsluiting van deze dag vormde. De avond is terug te luisteren via www.reformatorischeomroep.nl. In het Reformatorisch Dagblad schreeft Gerard Vroegindewey het volgende verslag:
HOEVELAKEN - Sommige drankverslaafden beginnen met drinken in een drankkeet en eindigen in een ontwenningskliniek. De SGP-fractie in de Tweede Kamer bewandelde vrijdag tijdens een werkbezoek de omgekeerde weg.
De Haagse staatkundig gereformeerden wilden zich persoonlijk op de hoogte stellen van de alcoholproblematiek. En daar is reden toe. In veel gemeenten waar SGP’ers wonen, lusten ze graag een borrel. De jeugd vormt daar geen uitzondering op. Integendeel, ze klonteren samen in keten en hokken. Niet alleen om gezellig te praten, maar ook om zich te bezatten.
Er is een tweede reden voor de SGP-fractie in de Tweede Kamer om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie. SGP-bestuurders blijken nogal verschillend te denken over de keten waarin jongeren samenkomen. De ene wethouder wil de hokken zo snel mogelijk weg hebben, de andere gedoogt ze.
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies, SGP-Kamerlid Van der Staaij en hun medewerkers starten hun bezoek bij ontwenningskliniek De Wending van het Leger des Heils in Ugchelen. Aandachtig luisteren ze naar een verhaal van een ex-bewoner die een goede baan had, maar door drank als zwerver op straat belandde. „Dat was heel indringend. Je komt gemakkelijker aan de drank dan dat je er van afkomt”, zo zegt SGP-Kamerlid Van der Staaij na afloop.
Daarna vertrekt de groep naar Barneveld, waar een gesprek volgt met een wethouder die een eind wil maken aan de keten en met een wethouder die de zaken wil gedogen. Tenminste, dat is het beeld. „Daar valt best wel wat op af te dingen”, zegt SGP-fractievoorzitter Van der Vlies na afloop van het gesprek. „Uiteindelijk willen ze er allemaal wel vanaf, maar er bestaan verschillen tussen de manier waarop en het tempo waarin.”
Na een rondetafelgesprek met een aantal deskundigen stelt de fractie zich persoonlijk op de hoogte van de situatie in een drankkeet in Kootwijkerbroek. Van der Vlies is na afloop van het bezoek niet overtuigd dat deze voorzieningen in stand moeten blijven. Maar de vraag is hoe ze kunnen verdwijnen. De staatkundig gereformeerde voorman weet wel een manier. „Keten bevinden zich vaak in schuren die aan agrarische bestemming hebben. Dat mag niet. Dat biedt een handvat voor aanpak. Daarnaast kan de gemeente eisen stellen aan de brandveiligheid. Voor de keet die wij bezochten, zou dat de nekslag betekenen. De jongelui die de keet beheren, hebben daar geen geld voor.”
Toch is Van der Vlies er niet helemaal van overtuigd dat de problemen zich vanzelf oplossen. Tijdens een toespraak op een afsluitende avond, georganiseerd door de SGP-jongeren in de regio Amersfoort, komt hij met de suggestie om een bijeenkomst te beleggen voor raadsleden, wethouders, burgemeesters en Statenleden van zijn partij. „We moeten tot een kader voor een gezamenlijke aanpak komen.” Ook de SGP-jongeren zijn daar van harte welkom, zo bevestigt Van der Vlies in de pauze.
Aan het slot van zijn toespraak doet hij een moreel appel op het hart van de jongeren. „Het gaat om jouw lichaam. Dat is niet van jou, dat heb je te leen. Je moet erover ”rentmeesteren”. Ten diepste is je lichaam een tempel van de Heilige Geest.”
Preventiemedewerker Karreman van de Stichting Voorkom!, een organisatie die zich richt tegen verslavingen, schokt de aanwezigen door te vertellen dat er keten zijn waar in het weekend 27 kratten bier worden gedronken. Hij citeert een collega-medewerker die na een gastles op een reformatorische school in Amersfoort enkele jongeren sprak. „Zij zeiden dat ze in hun keet niet langer uit flessen drinken, maar uit emmers.”
Tijdens een forumdiscussie maakt beheerder Van den Top van een drankkeet in Barneveld duidelijk waarom hij zo’n voorziening voor zijn kinderen en hun vrienden heeft gerealiseerd. „Jongelui willen soms wat uitproberen. Ik zie dat ze dat liever thuis doen, onder toezicht, dan elders. De keten hebben een maatschappelijke functie.” Het ziet er niet naar uit hij zijn keet binnenkort moet sluiten.
Wethouder Verweij uit Barneveld zegt dat zijn gemeente kiest voor „een passieve uitsterfconstructie.” In de praktijk betekent het dat ze „nog wel vijftig jaar” kunnen bestaan. In Ede zijn ze strenger, zegt SGP-fractievoorzitter L. Kisteman. „Binnen vijf jaar moeten de keten voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Lukt dat niet, dan moeten ze sluiten. In de praktijk zal er niet één blijven bestaan.”
De jongeren die voorstander zijn van drankketen laten zich niet horen of zijn niet aanwezig. „Blijkbaar zitten de jongeren liever in een drankkeet dan dat ze erover praten”, zegt een SGP-prominent in de wandelgangen.