Kwetsbaar Uruzgan

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 16 januari 2008.

De besluitvorming over de verlenging van de militaire missie naar Uruzgan is achter de rug. We gaan door. Jammer dat onmiddellijk na het vreselijke voorval van afgelopen weekend waarbij ook twee Nederlandse militairen om het leven kwamen, onmiddellijk weer peilingen op internet verschijnen voor of tegen het terughalen van de troepen uit Uruzgan. Ik vind het niet alleen fantasieloos, maar ook weinig respectvol om onmiddellijk na zo'n vreselijk bericht een dergelijke peiling op het net te gooien.

Wat wel een eerlijke zaak is, dat we ook steeds blijven investeren in het draagvlak voor de missie. Kritische vragen zijn niet voorbehouden aan tegenstanders. Alle partijen moeten de bereidheid hebben om die vragen van een eerlijke en grondige reactie te voorzien. Natuurlijk komt bij elk 'offer' de vraag weer naar boven: is onze inzet dit waard? Juist daarom moet niet pas dan, maar doorlopend ook goede informatie beschikbaar zijn over de aard en de voortgang van de missie.

Vandaag kwam in het nieuws dat Minister Van Middelkoop (Defensie) de Amerikaanse ambassadeur op het matje heeft geroepen. Aanleiding was de zware kritiek die de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates volgens het dagblad Los Angeles Times zou hebben op de NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan. Ik hoop dat Van Middelkoop gelijk heeft, en het inderdaad een misverstand is. Een goede zaak dat van Middelkoop de zaak wel serieus oppakt en de ambassadeur om opheldering heeft gevraagd.