Het zit er bijna op..

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 14 januari 2008.

Zondagmorgen heb ik samen met Christen-Unie collega Joël Voordewind een Engelstalige kerkdienst bijgewoond. In de International Evangelical Church, waren veel mensen uit allerlei landen tegenwoordig. Fijn om hier ook weer allerlei Nederlanders te treffen!

Ik vond het heel bijzonder om tijdens deze indrukwekkende en enerverende reis in Ethiopie hier in Addis Abeba een rustdag te hebben en deze kerkdienst te kunnen bijwonen. Het thema van de dienst was, vanuit Psalm 102, de onveranderlijkheid van God. Bij mensen zou dat helemaal geen goed nieuws zijn; de Bijbel roept juist op tot verandering, wedergeboorte. Maar omdat God goed is, kan Zijn onveranderlijkheid een bron van troost en bemoediging zijn.

Het thema sloot goed aan bij de preek die ik voor mijzelf ’s avonds las en mee had genomen van de 17e-eeuwse predikant Jacobus Koelman, onder de titel “God is onveranderlijk trouw.” In de beknopte levensbeschrijving van Koelman las ik dat hij nog een aantal jaren ambassadepredikant geweest, onder meer in Kopenhagen en Brussel. Internationale oriëntatie was de Nadere Reformatie niet vreemd!

Vandaag, maandag, is alweer de laatste dag van ons werkbezoek! Het zit er bijna op! Op de agenda voor vandaag staat een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken, en een bezoek aan het Fistula-Hospitaal en een ‘shelter’ voor gehandicapte kinderen. Na een afsluitende bespreking met het ambassadepersoneel hopen we dan rond half drie met het vliegtuig naar de hoofdstad van het buurland Kenia te gaan. Daar hebben we dan een flinke overstaptijd. Pas ’s avonds laat gaat het vliegtuig naar Schiphol. Het is de bedoeling dat we in de tussentijd op het vliegveld in Nairobi door onze ambassadeur in Kenia nog bijgepraat worden over de turbulente ontwikkelingen in dit land. Als alles goed gaat hopen we dan dinsdagmorgen om circa half zes weer in Nederland aan...