Terug in Den Haag - Hoofdinhoud
" Als alles goed gaat, hopen we rond een uur of half zes dinsdagmorgen weer in Nederland te landen." Zo ongeveer eindigde ik gisteren mijn weblog. Het liep niet helemaal zoals gepland: het werd drie uur later. Zodoende kwam ik niet helemaal op tijd op onze eerste fractievergadering van het nieuwe jaar aan...
's Avonds laat op het vliegveld van Nairobi hoorden we dat het vliegtuig niet gelijk vanuit Kenia naar Nederland zou gaan. We zouden eerst nog naar het zuidelijke buurland Tanzania vliegen om daar een nieuwe bemanning voor het vliegtuig op te halen. Om veiligheidsredenen liet de KLM de bemanning niet in Nairobi zelf slapen. Daar kon ik eerlijk gezegd wel begrip voor opbrengen! Omdat we op onze terugvlucht vanuit Ethiopie een flinke overstaptijd hadden in Kenia, was er een ontmoeting met onze Nederlandse ambassade georganiseerd. Zij hebben ons uitvoerig ingelicht over de ontstane onrust door de verkiezingfraude van president Kibaki. Vele honderden mensen zijn door de onlusten die daarop zijn gevolgd inmiddels op het leven gekomen. Vreselijk! Het is te hopen dat de bemiddelingspogingen die nu worden ondernomen succes zullen hebben.
Afgezien van de extra stop, verliep de terugreis verder uitstekend. Ik heb nog aardig kunnen slapen in het vliegtuig, dus de negen uur reistijd was toch behoorlijk snel voorbij...Zo is er een eind gekomen aan dit werkbezoek aan Ethiopie. We kunnen terugkijken op een bijzonder interessante en waardevolle reis. Mijn politieke conclusie is dat het bedrag dat voor Ethiopie aan ontwikkelingssamenwerking wordt besteed, flink omhoog kan. Niet omdat het zo slecht gaat, maar juist omdat het economisch beter gaat en bijvoorbeeld stevig werk wordt gemaakt van verbetering van de infrastructuur. Dat geeft goede mogelijkheden om juist nu maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (en daarmee werkgelegenheid!) in het land te bevorderen, niet in het minst in de land- en tuinbouwsector. Daarnaast is extra inzet nodig voor onderwijs en gezondheidszorg, alsmede voor de opvang van straat- en weeskinderen. Wat dat betreft kan het budget van 30 miljoen Euro jaarlijks zeker met de helft omhoog. In de politieke dialoog met Ethiopie blijft het zaak aandacht te besteden aan de respectering van fundamentele rechten. Voor de langere termijn is een bijzonder punt van zorg dat de spanningen tussen moslims en christenen in dit land helaas gaandeweg aan het oplopen zijn. Met name vanuit landen als Iran en Saudi-Arabie wordt een extremistische invloed uitgeoefend. Bijzondere alertheid is hier geboden! Dat geldt ook voor de ontwikkelingen in het buurland Somalie. In Europees verband zou er wel wat meer inzet mogen zijn om te bevorderen dat andere Afrikaanse landen dan Ethiopie de regering daar militair kunnen bijstaan tegenover jihadistische krachten.