Veldbezoeken

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 11 januari 2008.

Vroeg uit de veren vanmorgen. Om zes uur staat het busje klaar voor een dag van veldbezoeken, in de regio rondom de stad Addis Abeba. Om een bezoek te brengen aan een lagere school, een kassencomplex, en nog een aantal andere andere projecten maken we heel wat reiskilometers. Maar dat is de moeite dubbel en dwars waard.

Bijzonder onder de indruk ben ik van het bezoek aan het kassencomplex Sher, dat door Nederlandse ondernemers wordt gemanaged en aan duizenden Ethiopiërs werkgelegenheid biedt. We bezoeken niet alleen een immense rozenkwekerij, maar ook een school en zelfs een ziekenhuis die door het bedrijf ten behoeve van de werknemers en hun gezinnen zijn opgezet. Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk! Ontroerend om op de school al die vrolijke kindergezichten te zien, luidkeels zingend ter gelegenheid van de buitenlandse gasten.

De uren in de bus bieden ook de mogelijkheid wat meer te zien van het landschap en het alledaagse leven op het platteland. Je raakt niet uitgekeken. Het landschap is veel groener dan ik had verwacht - er is door de aanwezigheid van riviertjes en meren veel water beschikbaar. Er is daaardoor heel wat vruchtbaar gebied, dat zich goed leent voor agrarisch gebruik. Ethiopie is een echt een land met rijke potenties!

VVD-kamerlid Boekestijn en delegatieleider Ormel blijken onderweg over een grote vogelkennnis te beschikken - het enthousiasme voor het signaleren van de maraboe, een arend en de nodige glansspreeuwen werkt aanstekelijk!