Een boeiende start in Addis

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 9 januari 2008.

Een buitengewoon boeiende start van ons werkbezoek! Woensdagmorgen hebben we in het hotel eerst een ‘briefing’ gehad van de ambassadestaf. Heel nuttig om in een kort tijdsbestek even bijgepraat te worden over de onderwerpen die hier aan de orde zijn en te horen wat de Nederlandse inzet is. Voor ontwikkelingssamenwerking is vanuit Nederland een van 30 miljoen Euro beschikbaar.

Rond tien uur vertrekken we naar het parlementsgebouw. Het is hier bepaald geen winter - buiten schijnt de zon al aangenaam! In het parlementsgebouw hebben we achtereenvolgens een ontmoeting met de voorzitter van het parlement en met de buitenlandse zakencommissie.

Het is een open en waardevolle gedachtenwisseling. Uitvoerig wordt aandacht besteed aan het jarenlange vreedzame samenleven van christendom en islam naast elkaar, maar ook aan de bedreiging die er uitgaat van fundamentalistisch-islamitische invloeden vanuit onder andere Saoedi-Arabie.

Allerlei ‘hete hangijzers’ kunnen op een open wijze uitvoerig ter sprake worden gebracht, zoals de militaire interventie van Ethiopië in Somalie. Die vond plaats nadat de overgangsregering daar op wankelen stond en de hulp inriep tegenover de fundamentalistische islamitische groeperingen die in de richting van Ethiopië de jihad afkondigde. Inmiddels heeft de VN aangedrongen op de terugtrekking van de Ethiopische troepen, maar dan moet wel voorkomen worden dat een machtsvacuüm optreedt doordat een VN-missie te weinig mensen op de been kan krijgen om de veiligheid in dit land te waarborgen.

Dat is nog een hele klus, zo bleek uit het bezoek dat we vanmiddag aan de Afrikaanse Unie brachten, die in Addis Abeba gevestigd is. Dit samenwerkingsverband van Afrikaanse Staten probeert op een breed terrein de krachten te bundelen, zo hield de bevlogen voorzitter ons voor. Maar de wensen zijn vooralsnog wel groter dan de daadwerkelijke mogelijkheden.

Bij het rijden door Addis Abeba springt een grote vijand ons gelijk in het oog: de armoede. Onthutsend hoe de krottenwoningen massaal aanwezig zijn. Bemoedigend is wel, om te horen hoe juist in de afgelopen tijd een enorme sprong in bouwactiviteiten is gemaakt en de autoriteiten in Ethiopie ambitieuze woningbouwplannen hebben opgezet.

Een waardevolle afsluiting van het werkprogramma vandaag was het diner dat we vanavond hadden met diverse vertegenwoordigers van VN-organisaties en met ambassadeurs van andere Europese landen. Aan tafel zat ik tussen de Belgische en de Turkse ambassadeur. Het was leerzaam hun persoonlijke ervaringen te horen. Ethiopië kan een cruciale stabiliserende rol vervullen in deze conflictueuze regio, zo betoogden zij.