Vragenuur met de minister-president - Hoofdinhoud
Vandaag opnieuw een gevarieerde en verrijkende dag in de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abbeba. We hadden niet alleen een ontmoeting met de minister van handel en industrie, maar vanmiddag ook met de minister-president Meles Zenawi. Hij nam uitgebreid de tijd voor ons: het gesprek nam meer dan anderhalf uur in beslag. Een bijzondere belevenis. Hij bleek in ieder geval over een imposant geheugen te beschikken. De zeven kwesties die onze delegatieleider Henk-Jan Ormel in zijn openingswoorden aan hem voorlegde, onder andere over de buitenlandse investeringen, de armoedebestrijding, en de gevoelige kwesties met de buurlanden Somalië en Eritrea werden door hem als een spons ingezogen. Zonder enige aantekening te maken ging hij daarna in een betoog van een uur achtereenvolgens systematisch op alle kwesties in. Op sommige meer uitgebreid, bijvoorbeeld over de buitenlandse investeringen. Hij deed de oproep richting ondernemers uit Nederland om hun investeringen op het gebied van land- en tuinbouw uit te breiden, maar ook uit te zien naar investeringen in andere sectoren.
Over andere onderwerpen ging het er wat beknopter aan toe, bijvoorbeeld ten aanzien van de verdenking van schendingen van mensenrechten in de zogenaamde Ogaden-regio.
Het is nuttig om over gevoelige kwesties het verhaal van verschillende kanten te horen. Al duizelt het je soms ook wel eens, met de soms wel heel ver uiteenlopende verhalen. De oppositieleiders met wie wij vanmiddag de lunch gebruikten, hadden een heel ander verhaal over een veel-partijen-democratie dan de Voorzitter van het parlement gisteren. En de maatschappelijke organisaties met wie wij vanmiddag aan tafel zaten dachten weer veel negatiever over het voorkomen van corruptie, dan de mensen uit het bedrijfsleven die we spraken. Het overheersende beeld is toch wel dat corruptie hier beduidend minder voorkomt dan in veel andere Afrikaanse staten. Volgens de minister van Handel is er onder de bevolking ook een sterke godsdienstig gefundeerde afwijzing van corruptie.
Bijzonder inspirerend was het ook om op de ambassade te spreken met ondernemers die hier vaak al weer een flink aantal jaren actief zijn en heel wat Ethiopiërs aan het werk helpen. Zo zijn hier bijvoorbeeld rozenkwekers actief. Maar zij niet alleen. Ook uit onze eigen achterban blijken hier veel meer mensen actief te zijn dan ik wist! Zo heb ik nog uitvoerig gesproken met een ondernemer in onder meer bouwmaterialen, die net als een andere jonge ondernemer in de solar-branche de zoon van een reformatorische predikant (resp. uit Vriezenveen en Waddinxveen) bleek te zijn! Ik heb hun beloofd dat ik het idee aan de orde zal stellen, om te kijken of er niet meer mogelijkheden zijn om met bescheiden startsubsidies kleine ondernemers over de streep te trekken om in Ethiopië aan de slag te gaan.
Niet alleen het weer is hier verder zonnig, maar ook de sfeer in onze behoorlijk omvangrijke delegatie is gelukkig uitstekend. Een feestelijk moment was er nog toen we Henk-Jan Ormel in het zonnetje hebben gezet ter gelegenheid van het feit dat hij vandaag precies 25 jaar geleden dierenarts is geworden. We sloten de dag af met een receptie bij de prachtige residentie van de ambassadeur, waar heel veel mensen, ook uit de Nederlandse gemeenschap in Ethiopië, present waren.