En toen was het kerstreces..

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 20 december 2007.

Het is vandaag de laatste dag voor het kerstreces. De drukste Kamerperiode van het jaar, namelijk die tussen herfst en kerst, zit er bijna weer op. De komende drie weken vergadert de Kamer niet: tijd voor ontspanning en bezinning. Vandaag stonden nog een hoop korte debatjes, onder meer over het alcoholbeleid, op de agenda. Een laatste mogelijkheid om nog een motie in te kunnen dienen. De afsluitende stemmingen staan om half acht gepland. Dat valt dus nogal mee.

Vanmorgen hadden we met een aantal woordvoerders ontwikkelingssamenwerking een voorbespreking van de reis die we in de laatste recesweek, dus begin januari, hopen te maken naar Ethiopië. In samenwerking met de ambassade is een veelzijdig programma opgesteld. We hopen daar onder meer te gaan spreken met ministers, parlementariërs, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Ik zie er naar uit!

Een onaangename verrassing was vanmiddag het vonnis van het Gerechtshof Den Haag in de SGP-zaak. Om onbekende redenen was plotsklaps de uitspraakdatum, die voor januari volgend jaar was voorzien, naar voren gehaald. Aan de conclusie van de Raad van State-uitspraak dat de SGP geen subsidie mag worden geweigerd, tornt het Gerechtshof terecht niet. Teleurstellend is dat het Hof niettemin van mening is dat de Staat eigenlijk in actie moet komen tegen de SGP. Het Hof hanteert, geheel anders dan de Raad van State, een minimalistische en aanvechtbare uitleg van de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vereniging. Dit vonnis is echt een domper. Hopelijk zal de hoogste civiele rechter, de Hoge Raad, in cassatie gehakt maken van dit vonnis.

En toen was het kerstreces... Voorlopig dus even geen weblog meer. Ik hoop in ieder geval in de laatste recesweek verslag te doen van het werkbezoek naar Ethiopie...