Van Binnenvaart tot Bali

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 6 december 2007.

Een gevarieerd dagje vandaag. Eerst de verdere behandeling van de begroting Verkeer en Waterstaat. Minister Eurlings was goed op dreef en ook staatssecretaris Huizinga had een helder verhaal. Het is wel leuk om hen zo hun eerste begroting te zien verdedigen. Ik heb ze eerder beiden als kamerlid meegemaakt! Aardig was dat staatssecretaris Huizinga positief reageerde op mijn amendement van acht ton om een noodstroomvoorziening aan te brengen in een belangrijk sluiscomplex bij Bergen op Zoom. Goed voor de binnenvaart!

Helaas kon ik de begrotingsbehandeling niet helemaal uitzitten, want om drie uur was er een besloten defensiebriefing over de Uruzganmissie. Morgen hebben we daarover een lange hoorzitting in de openbaarheid. Maar bepaalde vragen over bijvoorbeeld munitietoevoer zijn natuurlijk niet zo handig in het openbaar. Daarvoor was deze besloten bijeenkomst met onder andere de Commandant van de Strijdkrachten bedoeld.

Rond het avondeten kwam een belangrijke brief over de ontpoldering binnen. Daarover hebben we afgelopen maandag intensief vergaderd. Er zit beweging in, zo blijkt uit de brief van Minister Verburg van Natuurbeheer. Dat is positief: voorlopig wordt er niet onteigend ten behoeve van ontpoldering. Maar de juridische borging dat landbouwgronden niet worden onteigend, lijkt helaas niet hard genoeg. Wordt vervolgd!

Nog twee debatten stonden vanavond nog op de agenda. Eerst hebben we de begroting van minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie afgerond. Daar kwam niet veel vuurwerk meer uit.

Ik eindigde deze kamerdag op Bali, figuurlijk gesproken althans. Groen Links heeft minister Cramer op het matje geroepen over de inzet van Nederland op de klimaatconferentie, die binnenkort in Bali van start gaat. PvdA-er Samson en Groen Links-kamerlid Duyvendak vlogen elkaar bij dit debat behoorlijk in de haren. Beiden hopen met de Nederlandse delegatie mee te reizen naar Bali. Daarom stelde ik na een langdurige broedertwist aan de interruptiemicrofoon maar voor om beide heren in het vliegtuig naar Bali naast elkaar te zetten…