Wereldaidsdag

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 1 december 2007.

Het is vandaag wereldaidsdag. Sinds ik in 2005 mee ben geweest met een reis van christelijke hulporganisaties naar Zuid-Afrika rond het thema aids, is dit onderwerp veel meer voor mij gaan leven. Het was een uitstekend idee dat de SGP-jongeren gisteren in Apeldoorn een conferentie over dit onderwerp begonnen. Met een SP-er en twee mensen van hulporganisaties was ik daar gisterenavond ook bij. We hebben over de achtergronden van Aids en de aanpak ervan van gedachten gewisseld. Fantastisch dat meer dan honderd jongeren zich er gisteren en vandaag verder in willen verdiepen. De SGP-jongeren hebben er goed werk van gemaakt! Ze presenteerden gisteren een gedegen manifest. Het bericht uit het Reformatisch Dagblad van vanmorgen neem ik hieronder op.

"APELDOORN - De Nederlandse overheid moet een appel doen op filmproducers in de gehele westerse wereld om in hun producten niet langer een vrije seksuele moraal te propageren.

Dat stellen de SGP-jongeren in een manifest over aids dat ze vrijdag tijdens hun jaarcongres in Apeldoorn presenteerden.Nederlandse programmamakers zouden een mediacode moeten opstellen waarin ze afspraken maken over het tegengaan van verdere seksualisering van de samenleving.

De jongeren stellen dat onthouding en trouw de belangrijkste voorwaarden zijn om aids tegen te gaan. Dat moet het uitgangspunt van de hulpverlening zijn aan hiv- en aidspatiënten in de derde wereld. Ze vinden het daarom „wrang” als in veel westerse films een vrije seksuele moraal wordt gepropageerd.

De SGP-jongeren steunen de ABC-aanpak die veel christelijke hulpverleningsorganisaties voorstaan. Kern daarvan is dat jongeren zich onthouden van seksualiteit tot het huwelijk, daarna trouw zijn elkaar en in het uiterste geval, bijvoorbeeld als ze besmet zijn met hiv of aids, een condoom gebruiken. Maar deze formule is voor de jongeren niet genoeg, zo blijkt uit het manifest. Zij willen meer aandacht voor gedragsverandering via zogeheten ”life skills programs”. Daarin gaat het om het aanleren van zelfrespect, vriendschap, beleving van seksualiteit en het staan voor een eigen mening.

Verder bepleiten de SGP-jongeren een grotere rol voor religie en kerken bij aidsbestrijding in de derde wereld. Predikanten vervullen in veel Afrikaanse landen een gezaghebbende rol. Ze kunnen meewerken aan de bestrijding van aids en in woord en daad het goede voorbeeld tonen. SGP-Kamerlid Van der Staaij, die het congres vrijdagavond toesprak, wees de jongeren nog een andere weg: „Naast gebalde vuisten, vereende krachten zijn ook gevouwen handen nodig.”