Minder druk?

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2007.

Vanmorgen verving ik CU-collega Cramer bij een presidiumvergadering. Het presidium is officieel het gezelschap van de Voorzitter en de ondervoorzitters van de Kamer. Veelal zijn het de secretarissen van de (grotere) fracties die hiervan deel uitmaken. Het presidium houdt zich onder meer bezig met de dagen en uren waarop de Kamer vergadert. Vanmorgen ging het uitgebreid over de enorme druk op de Kameragenda, zeker in de weken van de begrotingsbehandeling in de periode tussen de herfst en de Kerst.

Vooral de spoeddebatten en de afrondende debatjes om moties in te dienen (VAO’s) kosten veel extra tijd.

Wat is de oplossing? Moeten we in het jaar ook standaard plenair gaan vergaderen op de maandag en/of vrijdag? De vergaderingen een uur eerder laten beginnen? De pauzes laten vervallen? Daar bleken allemaal nogal wat haken en ogen aan te zitten. Op maandag zijn er al veel wetgevingsoverleggen en nota-overleggen; daarvoor hoeven alleen de woordvoerders aanwezig te zijn. Maar voor een officiële Kamervergadering moeten minimaal 76 leden naar Den Haag komen.

Uiteindelijk werd er voor gekozen om de oplossing vooralsnog in een andere richting te zoeken. Een flink aantal spoeddebatten hoeft niet per se in de plenaire vergaderzaal gehouden te worden. Het kan net zo goed een spoed algemeen overleg zijn. Dan kan er gewoon in een aparte zaal met de minister een volwaardig debat worden gehouden over bijvoorbeeld de voortgang van de kilometerheffing. En wordt dus de plenaire vergadering ontlast.. Wordt vervolgd!