Wijsheid van De Tocqueville

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 20 november 2007.

Vanmorgen hebben we in onze fractievergadering, zoals gebruikelijk, de concepten voor de begrotingsbehandelingen van deze week doorgesproken. Vandaag beginnen we in de Kamer met de behandeling van twee begrotingen: Jeugd en Gezin, en Defensie. Bij Jeugd en Gezin zal Van der Vlies woordvoerder zijn, voor Defensie ben ikzelf de woordvoerder.

Met Defensie waren we snel klaar. Belangrijkste, tevens lastigste wens is: meer geld. Hoe je het wendt of keert, probleem is en blijft dat er te weinig geld voor Defensie is uitgetrokken om de ambities waar te kunnen maken!

Bij Jeugd en Gezin is het de eerste begrotingsbehandeling van minister Rouvoet. We zijn blij dat er een aparte minister voor dit belangrijke onderwerp is. Maar we hebben nog wel de nodige wensen! Het is allereerst van belang dat er snel een goede gezinsvisie komt! Daarover praten we ook uitvoerig in onze fractievergadering. Enerzijds blijft de wijsheid gelden van de 19e eeuwse Franse politieke denker De Tocqueville: Hoe meer de taak van de overheid in plaats van verenigingen komt, hoe meer individuen gemeenschapsbesef verliezen en overheidshulp behoeven: dit zijn oorzaken en effecten die elkaar onophoudelijk versterken.” Anderzijds moeten we voorkomen dat er niet ingegrepen wordt als het echt fout dreigt te gaan in gezinnen. Onze conclusie is: Het gaat er niet om dat de overheid de verantwoordelijkheid van ouders overneemt. Wel is van belang dat ouders op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken wanneer het echt fout gaat of dreigt te gaan. Daarbij is een scherpere afbakening van de kernproblemen wenselijk. Kort en goed gaat het over het zoeken van de juiste balans!