Achter de schermen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 8 november 2007.

Heel lang vergaderen, was het ook vandaag weer. Eerst nog een staartje van de begroting Ruimtelijke Ordening en Milieu. Daarna urenlang Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Koenders, Verhagen: bevlogen ministers die flink de tijd namen om hun gedachten eens te ontvouwen. Vaak interessant, soms wat vermoeiend. De wereld is groot.

Dat is dan wat zich in het openbaar afspeelt. Achter de schermen zijn er ook de nodige contacten. Intensief overleg over moties en amendementen. Zo hebben we gisteren bij de milieubegroting met een groepje kamerleden (Samsom, Wiegman, Spies) zitten sleutelen aan een motie om niet alleen de ondernemers aan te spreken op hun productie, maar ook de burgers op hun consumptiegedrag. Met ‘bewustzijnsvergroting’ en ‘gedragsverandering’ haal je moeilijk een kamermeerderheid. Daarom hebben we maar de term “maatschappelijk verantwoord consumeren” gesmeed.

Bij de begroting Buitenlandse Zaken heb ik vanmiddag nog wat collega’s gesproken over het amendement dat ik eerder met CU-collega Voordewind heb ingediend om extra steun te verlenen aan de Assyriers in Irak. Na wat heen en weer praten en met wat aanpassingen bleken ook CDA-er Van Gennip en VVD-er Boekestijn bereid hun handtekening eronder te zetten. Dat is goed nieuws.

Tussen de middag heb ik de lunch gebruikt met CDA-kamerlid Bilder. Hij volgt de activiteiten van de SGP met grote interesse. We hadden een plezierig gesprek over de drijfveren bij ons Kamerwerk. Het is altijd fijn om met collega’s eens door te kunnen praten ook over meer persoonlijke zaken. Soms gaat dat gepland, zoals met Bilder. Andere keren komt het er spontaan van. Zo kreeg ik met VVD-er Boekesteijn in de wandelgangen een goed gesprek over de betekenis van godsdienst, over de betekenis van ontwikkelingssamenwerking, over mens- en wereldbeeld. Ik zou de wandelgangen niet graag willen missen.