Weg met het geregistreerd partnerschap

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 2 november 2007.

Het ‘geregistreerd partnerschap’ blijft bestaan. Vandaag kwam dit kabinetsstandpunt naar buiten. Destijds was bij de behandeling van het ‘homohuwelijk’ al de vraag aan de orde of het wel nodig was om dit te handhaven. Het geregistreerd partnerschap was immers vooral bedoeld als een alternatief voor homoparen die niet konden trouwen, maar hun relatie wel formeel wilde vastleggen? Laten we het toch maar niet gelijk afschaffen, niet te hard van stapel lopen, zei het paarse kabinet destijds. Eerst maar eens zien of er toch nog niet behoefte is?

Het huidige kabinet heeft er nog eens over nagedacht en wil het geregistreerde partnerschap dus toch maar laten bestaan. Er zijn nog altijd mensen die het willen, en geen keus kunnen maken tussen: samenwonen zonder huwelijk, het wettelijke huwelijk, samenlevingscontract bij de notaris, en zo dolgraag het geregistreerde partnerschap willen.

Of het een billijke wens is wordt niet getoetst. "U vraagt, wij draaien" is de norm. Wat een dwaasheid dat deze chaos in het personen en familierecht blijft voortduren! Het is triest maar waar: het familierecht is en blijft totaal losgeslagen van de christelijke waarden, die het eeuwenlang hebben gestempeld.