Weg met het burgemeestersreferendum - Hoofdinhoud
Voor het mondelinge vragenuur van morgen heb ik mondelinge vragen aangemeld over het fiasco van het burgemeestersreferendum in Utrecht vorige week. De burgers hebben duidelijk ‘nee’ gezegd tegen dit referendum. Zij kwamen namelijk massaal niet opdagen toen hen een keuze werd voorgelegd tussen de PvdA-ers Pans en Wolfsen.
Dit debacle staat niet op zichzelf. Er is nooit een inhoudelijk politiek draagvlak voor deze burgemeestersreferenda geweest. Het is een oudbakken D66-idee dat in 2000 met stevige tegenzin is geslikt door de andere paarse coalitiepartners. Daarbuiten was er ook geen enkele steun voor. Vlees noch vis! Ongeschikt en ongepast!, zo luidde de kritiek. De kritiek snijdt hout. Er valt bij zo’n referendum te weinig te kiezen. Het valt voor een kandidaat-burgemeester niet mee om zoch te profileren op het ‘boven de partijen staan’. Inhoudelijke beloftes, moet je niet doen, zei pas ook de burgemeester van Vlaardingen. Hij had zijn lesje geleerd. Hij was het die destijds bij het Vlaardingse burgemeestersreferendum een jongerencentrum had beloofd. Hijzelf is er toen gekomen, alleen het jongerencentrum kwam er niet.
Probleem is ook dat het referendum niet beslissend, maar raadgevend is. Wie de uitslag licht opvat, vergroot de kloof met de burger. Wie de uitslag beslissend acht, komt in strijd met de Grondwet. Kortom: het burgemeestersreferendum is een onding, een fopspeen.
Intussen worden deze referenda wel gestimuleerd en gesubsidieerd door de minister van Binnenlandse Zaken. Het is inmiddels helder geworden dat minister Ter Horst de gekozen burgemeester met ferme bewoordingen van het politieke toneel heeft gejaagd. Ik prijs haar daarvoor.
Maar minder helder is hoe zij oordeelt over het opstapje naar de gekozen burgemeester, de burgemeestersreferenda. Daarom wil ik haar morgen graag daarover gaan bevragen. De belangrijkste vraag die ik wil stellen is: wilt u zo snel mogelijk een wetsvoorstel indienen om die malle burgemeestersreferenda uit de Gemeentewet te halen.
Nu maar hopen dat de vragen worden doorgelaten! Er worden namelijk door heel wat kamerleden vragen voor het mondelinge vragenuur aangemeld. Het is aan de Kamervoorzitter om er een paar interessante onderwerpen uit te pikken!