Even naar Friesland en Brabant

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 24 september 2007.
Even naar Friesland en Brabant
Bron: Blog Kees van der Staaij

Een bijzonder werkbezoek vandaag. We werden opgehaald in Rotterdam, en kwamen zo’n veertig minuten later aan op onze eerste plaats van bestemming: Leeuwarden. Hoe dat kan? We gingen met een Fokker 50, een klein passagierstoestel van de Koninklijke Luchtmacht, waar we vandaag te gast waren. Met een delegatie van woordvoerders Defensie uit de Tweede Kamer en een aantal fractiemedewerkers gingen we eerst naar de militaire vliegbasis in Leeuwarden. We werden daar bijgepraat over de actuele ontwikkelingen. Er moet flink op ingezet worden om niet alleen vliegpersoneel te werven, maar ook om ze vast te houden. Er is een sterke trek vanuit de burgerluchtvaart, zeker nu de economie aantrekt. Het was interessant om te horen dat de SAR (Search en Rescue)-helikopters die hier hun thuisbasis hebben, niet alleen optreden in het geval dat vliegers onverhoopt in de zee belanden, maar ook een belangrijke taak hebben in het overbrengen van ernstig zieke patiënten van de Waddeneilanden naar bijvoorbeeld het ziekenhuis in Leeuwarden.

Natuurlijk hebben we ook kennisgemaakt met de bekende straaljager F16. Hoofdtaak van de vliegbasis is namelijk om gevechtsgerede F16’s te kunnen inzetten. Dat gebeurt ook daadwerkelijk in Afghanistan.

De ‘link’ met Afghanistan was er ook op de vliegbasis Gilze-Rijen, waar we vanmiddag naar toe vlogen. De missie van deze Brabantse vliegbasis is het leveren van inzetgerede helikopters. De Apache gevechtshelikopters worden ook in Uruzgan intensief gebruikt ter ondersteuning van de grondtroepen of het transport op de grond.

Ik vond het een boeiend en leerzaam bezoek vandaag - zelfs op het terrein van de biologie zijn we nog het nodige wijzer geworden! De rustig gelegen, afgeschermde vliegvelden blijken zich te mogen verheugen in nogal wat bijzondere dieren. Bij de bouwplannen in Gilze en Rijen voor een aantal nieuwe hangars bleek dat dit vliegveld in trek is bij de bijzondere categorie levend barende hagedissen! Weer wat geleerd…