Derde maandag in september

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 17 september 2007.

Prinsjesdag werpt zijn schaduwen vooruit. Niet dinsdagmorgen, maar op deze maandagmiddag hebben we onze fractievergadering gehad. We hebben vooral gesproken over de inbreng die onze fractievoorzitter Van der Vlies deze week hoopt te leveren bij de Algemene politieke beschouwingen: de eerste reactie op de plannen van Prinsjesdag. Tussendoor konden we ons gelijk buigen over de laatst bekende nieuwsfeiten: wat vinden we van de schoolkeuze voor prinses Amalia? “Daar gaan we als parlement niet over, maar we gunnen iedereen christelijk onderwijs”, was onze reactie.

Een andere activiteit die normaal gesproken op dinsdag plaatsvindt, maar met het oog op Prinsjesdag nu op maandag, is de residentiepauzedienst. Al meer dan twintig jaar worden deze bijeenkomsten gehouden in de fraaie Waalse Kerk. Op deze bijeenkomst voeren altijd een predikant en een politicus het woord, en wordt voorbede gedaan voor het koninklijk huis en de overheid. Vanmiddag hebben burgemeester Deetman en ds. P.J. Visser gesproken over de biddende Jesaja. Tijdens deze bijeenkomst werd ook het boekje “Recht zetten” gepresenteerd, waarin de bijdragen van vorig jaar zijn gebundeld. Toen ging het over het bijbelboek Amos.

Vanavond mocht ik deelnemen aan een debat op “Prinsjesnacht”, georganiseerd door de stichting "Burger". Daar was de vraag aan de orde naar de Europese dimensie van Prinsjesdag. “Europa, hoe nu verder?” Het was een mooie gelegenheid om ons eigen initiatiefvoorstel nog weer eens naar voren te brengen, waarin wij voorstellen om voortaan met een 2/3 meerderheid te beslissen over wijziging van verdragen waarop de Europese Unie is gebaseerd! Binnenkort moeten de kamerfracties schriftelijk inbreng leveren op ons initiatiefvoorstel.

En dan nog even het laatste nieuws: sinds vandaag is de SGP-fractie niet langer de kleinste fractie in de Tweede Kamer. Hoe dat kan? Het heeft iets met een VVD-congres te maken.....