Eenzijdig en vertekend

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 6 september 2007.
Eenzijdig en vertekend
Bron: Blog Kees van der Staaij

Vanmorgen hadden we met een groep Eerste- en Tweedekamerleden een ontmoeting met een groot aantal Nederlandse ambassadeurs. Thema van het gesprek was de betrokkenheid van ons parlement bij Europese besluitvorming. Het was heel boeiend om vanuit de ambassadeposten in Italië, Engeland, Frankijk en nog heel wat meer landen, te horen hoe in die landen de discussie over de toekomst van Europa wordt gevoerd. Er zijn natuurlijk grote verschillen. In Italië is men overal het algemeen veel enthousiaster over Europa, dan Engeland, om maar wat te noemen!

In de loop van de middag begon een stevig debat met de minister-president, de minister van Justitie en de minister van Wonen, Wijken en Integratie, over een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over de Islam. Het rapport heeft destijds nogal wat stof doen opwaaien, omdat het een veel te rooskleurig beeld geeft van de ontwikkelingen in de islamitische wereld. Teveel oog voor de dynamiek, en te weinig voor het ‘dynamiet’, de gewelddadige aanslagen die in de naam van de Islam worden gepleegd, was ons commentaar. Eenzijdig en dus vertekend.

In dit debat, dat uiteindelijk pas om twee uur ’s nachts afgelopen was, hebben wij ervoor

gepleit om strenger op te treden tegen geweldsverheerlijking in radicaal-islamitische teksten.

De minister van Justitie heeft toegezegd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

Ongelukkig waren wij met de herhaalde opmerkingen van minister Vogelaar, waarin relativerend wordt gedaan over de joods-christelijke traditie. Van die uitlatingen hebben wij in het debat helder en uitdrukkelijk afstand genomen. Ik vond echter dat Geert Wilders over de schreef ging in de bewoordingen die hij daarbij de minister toevoegde, en heb hem daarop ook geinterrumpeerd. Helaas is alleen die interruptie in het NOS-journaal van acht uur uitgezonden, waardoor een verkeerd beeld kan ontstaan, alsof wij het met de minister zouden eens zijn. Weer een geval van: eenzijdig en dus vertekend.