Weer van start..

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 4 september 2007.
Weer van start..
Bron: Blog Kees van der Staaij

De Kamervergaderingen zijn weer begonnen. Gisteren waren we als SGP-fractieteam informeel bij elkaar, met recent afgezwaaide medewerkers en hun opvolgers. Ook de echtgenotes/vriendinnen waren hierbij uitgenodigd. We hebben ’s avonds gezellig met elkaar gegeten, nadat we 's middags boeiende historische verhalen hadden gehoord en mooie gebouwen van binnen bekeken: de Ridderzaal, de Eerste Kamer en de Raad van State. Allemaal in het hart van Den Haag.

Nu het vergadercircuit vandaag weer is losgebarsten, is er gelijk al veel te doen. Bij het mondelinge vragenuur zou ik vanmiddag graag de minister van Justitie hebben bevraagd over een zorgwekkend rapport dat gisteren is gepubliceerd door de organisatie Terre des Hommes. Daaruit blijkt dat de bestrijding van kindersekstoerisme tekortschiet. Politie en justitie maken onvoldoende gebruik van de ruime wettelijke mogelijkheden om op te treden tegen Nederlandse toeristen die zich in een ver (ontwikkelings)land, zoals Cambodja, schuldig maken aan het seksueel misbruiken van kinderen. Omdat de minister van Justitie in het buitenland zit, heb ik in plaats van mondelinge vragen nu een brief van het kabinet gevraagd met een reactie op de conclusies en aanbevelingen in dit rapport.

De afgelopen dagen is ook veel media-aandacht geweest voor de dagboeken van een jonge vrouw, die in Colombia is gaan strijden voor de Farc. Dat is een van oorsprong marxistische organisatie, die is verworden tot een puur criminele terroristische organisatie. Onthutsend dat ook een Nederlander kennelijk zo verblind was door idealisme, dat ze tot deze extreem gewelddadige club is toegetreden. In schriftelijke vragen heb ik vandaag aan ons kabinet gevraagd of er meer gevallen bekend zijn van Nederlanders die vechten voor de Farc. Het zou goed zijn als onze inlichtingen- en veiligheidsdienst hier eens goed naar gaat kijken, zo heb ik vanavond betoogd in debatje voor de NCRV-radio.